VIDEO SpaceX a trimis un nou echipaj spre Stația Spațială Internațională

VIDEO SpaceX a trimis un nou echipaj spre Stația Spațială Internațională
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

Trei astronauți americani și un cosmonaut rus au fost lansați duminică seară, din Florida, cu o rachetă a companiei SpaceX spre Stația Spațială Internațională (ISS), la bordul căreia vor rămâne pentru aproximativ șase luni, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX a fost lansată duminică seară la ora locală 22:53 (03:53 GMT, luni) de la Centrul Spațial Kennedy, iluminând cerul nocturn cu o coloană lungă și strălucitoare de flăcări portocalii, scrie Agerpres.

Șeful Bosch anunță - Cât va dura electrificarea tuturor vehiculelor. \ CITEȘTE ȘI Șeful Bosch anunță - Cât va dura electrificarea tuturor vehiculelor. "Nu poți forța clienții!"

La câteva minute după lansare, racheta survola deja Oceanul Atlantic cu o viteză de aproximativ 9.700 de km/h, au precizat comentatorii de la NASA.

Vehiculul spațial, care are la bord trei bărbați și o femeie, a avut nevoie de circa nouă minute pentru a se plasa pe orbita Pământului. El urmează să se conecteze la ISS și să preia alți patru astronauți care fac parte din echipajul laboratorului orbital.

Programată inițial pentru sâmbătă, lansarea acestei misiuni a fost amânată cu 24 de ore din cauza vremii nefavorabile.

Capsula de zbor Dragon, denumită "Endeavour" și plasată în vârful rachetei Falcon 9, a fost deja utilizată în cadrul a patru misiuni precedente cu echipaj uman ce au fost realizate de compania SpaceX, deținută de Elon Musk.

Cei patru pasageri ai săi sunt membrii misiunii Crew-8, a opta misiune ce asigură rotația regulată a echipajului american de pe ISS, o operațiune asigurată de SpaceX pentru NASA.

Americanul Michael Barratt este singurul astronaut din cadrul misiunii Crew-8 care a vizitat deja ISS. Acesta va fi cel de-al treilea sejur al său la bordul stației orbitale.

În schimb, misiunea va reprezenta prima călătorie spațială pentru ceilalți doi americani - Matthew Dominik și Jeanette Epps -, precum și pentru cosmonautul rus Alexander Grebenkin.

VIDEO Austriecii avansează cu tunelurile \ CITEȘTE ȘI VIDEO Austriecii avansează cu tunelurile "Daniela și Alina", la cel mai dificil tronson de autostradă

NASA și agenția spațială rusă (Roscosmos), care administrează împreună ISS, au stabilit un program de schimb de astronauți, fiecare dintre ele trimițând pe rând în spațiu câte un membru al echipajului care provine din cealaltă țară.

Acest program a fost menținut în pofida războiului din Ucraina, iar ISS este în prezent unul dintre puținele domenii de cooperare între Washington și Moscova.

Membrii misiunii Crew-8 se vor alătura celor șapte astronauți care sunt deja prezenți la bordul ISS.

După o perioadă de câteva zile alături de cei patru membri ai misiunii Crew-7 - o americancă, un danez, un japonez și un rus -, aceștia din urmă vor reveni pe Terra la bordul propriei capsule Dragon.

Peste 200 de experimente științifice urmează să fie desfășurate în timpul celor șase luni ce vor fi petrecute de echipajul Crew-8 la bordul stației orbitale, care este locuită în permanență de 23 de ani.

În timp ce primii ani de funcționare ai stației au fost dedicați construcției acesteia, astronauții pot de acum să dedice mai mult timp științei.

"Multe dintre lucrurile la care am visat în urmă cu multă vreme se concretizează astăzi", a declarat săptămâna trecută administratorul NASA, Bill Nelson, dând ca exemplu cercetările despre celulele stem.

Însă vârsta stației orbitale are și un dezavantaj: NASA și Roscomos monitorizează o "scurgere" apărută la extremitatea unui modul rusesc din structura ISS și al cărei debit a crescut recent, a declarat săptămâna trecută Joel Montalbano, managerul programului ISS din cadrul NASA.

În prezent, o trapă este închisă permanent pentru a izola scurgerea de restul stației.

viewscnt
Afla mai multe despre
spacex
echipaj