Vot final: șoferii care au permis categoria B pot conduce și anumite tipuri de motociclete. Ce condiții trebuie să îndeplinești și cum este în alte țări europene

Vot final: șoferii care au permis categoria B pot conduce și anumite tipuri de motociclete. Ce condiții trebuie să îndeplinești și cum este în alte țări europene
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2023

Deputații au dat votul final asupra proiectului de lege care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă și motociclete cu transmie automată și cu o capacitate cilindrică de 125 centrimetri cubi, ce dezvoltă cu o putere maximă de 11 kw.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În favoarea proiectului au votat, marți, 281 de deputați. A existat un singur vot împotrivă. Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, scrie Libertatea.

TAROM reia zborurile către Tel Aviv CITEȘTE ȘI TAROM reia zborurile către Tel Aviv

Inițiativa a fost depusă în 2019 de doi parlamentari de la PSD: Gabriel Petrea și Alexandru Rotaru. Șoferii care au permis categoria B pot obține mai ușor permisul de categoria A dacă au îndeplinit vârsta de 24 de ani.

Președintele Iohannis trimisese legea la reexaminare pentru a se preciza clar cum se va face dovada absolvirii cursurilor pentru condusul motocicletelor.

Zece ore de pregătire practică

Forma finală a legii, care pleacă spe promulgare la Președintele României, stabilește următoarele:

  • Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniți, o experiență de cel puțin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B și fac dovada, printr-o adeverință, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.
  • Adeverința obținută se înscrie în Registrul național al cursanților gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informația deținerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări în vederea introducerii mențiunilor corespunzătoare în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.
Dacia Spring pierde o parte din avantajul de preț și se scumpește, inclusiv pe piața second-hand, la nivelul unui Sandero, din cauza noii Ordonanțe a măsurilor fiscale CITEȘTE ȘI Dacia Spring pierde o parte din avantajul de preț și se scumpește, inclusiv pe piața second-hand, la nivelul unui Sandero, din cauza noii Ordonanțe a măsurilor fiscale

Cum este în alte țări europene

Deputații au modificat forma votată în Senat, unde se prevedea că deținătorii permiselor de categoria B trebuie să aibă 24 de ani împliniți, o experiență de cel puțin trei ani de conducere pentru categoria B, iar cursul de practică pentru motociclete trebuia să fie de 15 ore.

Inițiatorii legii au prezentat cum este situația în țările europene care permit ca șoferii cu permis pentru autoturisme pot obține permisul categoria A1 dacă îndeplinesc anumite condiții:

  • Franța – permis categoria B (vechime minimă 2 ani) + 7 ore de practică
  • Spania – permis categoria B (vechime minim 3 ani)
  • Italia – permis categoria B + 10 ore de practică
  • Belgia – permis categoria B (vechime minim 2 ani)
  • Polonia – permis categoria B (vechime minim 3 ani)
  • Cehia – permis categoria B + doar motocicletă transmisie automată (scuter)
  • Austria – permis categoria B (vechime minim 5 ani) + 6 ore de practică
  • Slovacia – permis categoria B (vechime minim 2 ani) + doar motocicletă transmisie automată (scuter)
  • Portugalia – permis categoria B – vârstă minimă 25 de ani
  • Marea Britanie – vârstă minimă 17 ani – curs practic.
     
viewscnt
Afla mai multe despre
categoria b
șoferi