Bank of America: Valoarea de piață a companiilor americane de tehnologie a devenit mai mare decât întreaga piață europeană de capital

Bank of America: Valoarea de piață a companiilor americane de tehnologie a devenit mai mare decât întreaga piață europeană de capital
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2020

Companiile americane de tehnologie au în prezent o capitalizare bursieră mai mare decât întreaga piață europeană, arată o analiză realizată de Bank of America, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit analizei publicate de Bank of America Global Research, în 2007 piața europeană era de patru ori mai valoroasă față de capitalizarea companiilor americane de tehnologie, scie News.ro.

Dominația acțiunilor marilor companii americane de tehnologie a făcut ca sectorul acestora să depășească un nou prag de referință, devenind mai valoroase decât capitalizarea pieței europene.

Carrefour extinde rețeaua Supeco în România CITEȘTE ȘI Carrefour extinde rețeaua Supeco în România

Este pentru prima oară când capitalizarea sectorului de tehnologie din SUA, de 9.100 de miliarde de dolari, a devenit mai mare decât cea a pieței europene care, incluzând Marea Britanie și Elveția, este de 8.900 de miliarde de dolari.

Această situație a survenit în timp ce piața americană a devenit tot mai concentrată pe acțiunile unor companii cu capitalizări uriașe, un fapt îngrijorător potrivit unora dintre analiti.

Cele mai mari companii americane de tehnologie, respectiv Apple, Microsoft, Amazon și Facebook, reprezentau în ianuarie 17,5% din indicele S&P 500, iar interesul pentru companiile de tehnologie din timpul pandemiei de coronavirus a urcat ponderea la 20%.

Doar Apple valorează în prezent peste 2.000 de miliarde de dolari.

Cea mai mare creștere a avut loc în cazul acțiunilor Amazon. Compania a devenit o formă dominantă a comerțului electronic începând din anii 1990, dar dezvoltarea industriei de cloud computing a contribuit la avansul puternic al acțiunilor Amazon, în ultimul deceniu.

Prețul acțiunilor Amazon a devenit în această săptămână de circa 20 de ori mai mare decât era în august 2010.

Capitalizarea mai mare a companiilor de tehnologie americane comparativ cu piața europeană este reflectată și de performanța generală a pieței din SUA și Europa. Începând din 2010, indicele S&P 500 a crescut cu aproape 200%, indicele Euro Stoxx 50 cu 13,4%, iar indicele londonez FTSE 100 cu aproape 11%.

Capitalizarea de piață măsoară doar valoarea acțiunilor companiilor și exclude datoriile. Acțiunile companiilor americane de tehnologie au afaceri internaționale mari și nu își extrag întreaga valoare din economia americană.

viewscnt
Afla mai multe despre
bank of america
companii tehnologie
apple
microsoft
amazon