Circa 300.000 de turiști români pleacă în vacanță de Crăciun și Revelion

Circa 300.000 de turiști români pleacă în vacanță de Crăciun și Revelion
scris 22 dec 2017

Numărul turiștilor români care aleg să meargă în vacanță de Crăciun și Revelion crește în acest an cu 20-30% față de anul trecut, consultanții în turism și touroperatorii consultați de News.ro estimând că în acest an circa 300.000 de turiști vor alege destinațiile interne, dar și cele din străinătate.

Cele mai căutate locații sunt stațiunile de pe Valea Prahovei, pensiunile rurale din Bucovina și Bran-Moeciu, unde pachetele s-au vândut încă de acum câteva luni, dar la fel de solicitate au fost și orașele europene unde se organizează târgurile tradiționale de Crăciun, precum Viena, Budapesta, Paris, iar pentru Revelion românii au optat pentru locurile exotice precum Thailanda, Republica Dominicană, Maldive ori Dubai, unde o vacanță ajunge și la 3.000 de euro, spun specialiștii consultați de News.ro.

Un city break pentru Crăciun la Roma cumpărat cu jumătate de an înainte a costat 330 euro, pachet pentru două persoane, cu zbor și cazare două nopți, iar un city break rezervat pentru Revelion achiziționat în primăvară, având ca destinație Larnaca, costat 270 euro. În pachet au fost incluse trei nopți cazare și biletul de avion pentru două persoane.

"Românii merg aproape peste tot. De Crăciun, la noi (Paralela 45, n.r.) vedetele au fost cele două chartere pentru Laponia, cu plecare în 18 și 22 decembrie. De Revelion, au fost foarte multe vacanțe exotice, în Thailanda, Singapore- Bintan, Maldive, Mauritius, Insula Sal, foarte multe locuri și plecări pe Dubai, din București și Cluj, charter Antalya. Este o creștere de peste 20% a numărului de persoane care petrec Revelionul în străinătate. În România, sunt multe locuri unde merg românii, de la Valea Prahovei la zona Branului, la pensiunile din Bucovina”, a declarat pentru News.ro Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

La rândul său, Traian Bădulescu, consultant în turism, spune că se remarcă o creștere atât pe partea de turism intern, cât și extern.

Tranzacție: Deutsche Telekom preia UPC Austria pentru 1,9 miliarde euro CITEȘTE ȘI Tranzacție: Deutsche Telekom preia UPC Austria pentru 1,9 miliarde euro

”Agențiile de turism au vândut cu între 5 și 30% mai mult, în funcție de destinație. Putem vorbi de circa 300.000 de turiști în perioada de Crăciun și de Revelion, dintre care circa 70.000 au ales destinații externe. Pe intern s-au vândut bine pensiunile rurale și agroturistice și, firește, stațiunilor montane. Au fost oferte de early booking până pe 31 octombrie și mulți români au profitat. Am observat că românii au rezervat și mai din timp în acest an, în special pentru pachetele turistice mai ieftine”, afirmă Bădulescu.

El precizează că pe litoral, în acest an sunt mai multe structuri de cazare deschise de sărbători decât anii precedenți, la fel și în Delta Dunării.

”Pe extern, vedetele sunt Dubai în particular și Emiratele Arabe Unite în general alături de alte destinații exotice și calde precum Cuba, Thailanda, Republica Dominicana, Singapore, Maldive, Maroc, Tenerife, Madeira. Firește, circuitele piețelor de Crăciun din Europa și city break-urile în orașe precum Viena, Budapesta, Roma, Lisabona, Amsterdam, Paris, Istanbul, Praga, Londra sau Barcelona sunt la mare căutare”, adaugă consultantul în turism.

În ceea ce privește destinațiile exotice, compania Eturia, touroperator specializat pe acest segment, arată că înregistrează o creștere de 40% a numărului de turiști care merg în țări exotice de sărbători.

”Turiștii Eturia aleg pentru Crăciun și Revelion destinații exotice precum Maldive, Mauritius, Republica Dominicană, Cuba, Thailanda, Brazilia, Vietnam, Tanzania. Noi vom avea în acest an circa 800 de turiști în aceste destinații, de sărbători”, a declarat pentru News.ro Sorin Stoica, director general Eturia.

El spune că pentru această perioadă a sărbătorilor de iarnă cele mai căutate destinații calde de plajă sunt cele din Caraibe și Oceanul Indian.

”La nivelul agenției noastre am identificat și clienți care caută vacanțe active de tipul: safari în Africa, trekking în Patagonia, wildlife în Amazon, circuite culturale în India, Vietnam sau Thailanda. Tariful unui pachet de vacanță de relaxare de zece zile este între 1.800 și 2.500 euro/persoană.Un pachet de tip circuit de 12 zile este între 2.000 și 3.000 euro”, spune oficialul Eturia.

La rândul său, Christian Tour, una din cele mai mari agenții de turism din țară, precizează că foarte căutate de Crăciun sunt piețele de Crăciun din Budapesta și Viena, iar de Revelion, românii merg fie la schi în stațiunile europene, fie în destinații calde, Dubai, Thailanda, Maldive.

”Un Revelion în România pleacă de la 600 de lei de persoană și ajunge la 3.500 euro de persoană, dacă vorbim de o vacanță la bungalow în Maldive”, a declarat pentru News.ro Marius Pandel, director general al touroperatorului.

Un studiu realizat de touroperatorul Christian Tour arată că peste 50% din vacanțele pe care românii le fac cadou cu diverse ocazii sunt dăruite de Crăciun sau de Revelion. Pentru aceste daruri inedite de sărbători optează atât companiile, care își răsplătesc astfel cei mai buni angajați, cât și persoanele fizice, care vor să-i surprindă pe cei dragi cu un cadou ieșit din comun.

Chiar dacă sunt acordate de Crăciun sau de Revelion, pachetele de vacanță făcute cadou nu sunt rezervate neapărat pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, conform unei analize a agenție de turism online Vola.ro, românii au ales pentru petrecerea sărbătorilor din acest an destinații europene consacrate, precum Londra și Roma, însă și-au îndreptat atenția și spre destinații mai puțin cunoscute, precum Lisabona, Catania – Sicilia și Bologna.

Londra rămâne cea mai populară destinație către care românii zboară de Crăciun, compania arătând că peste 10% dintre biletele emise de Vola.ro cu plecare în perioada Crăciunului au ca destinație capitala Marii Britanii. Pentru Revelion, cea mai populară destinație este Roma.

În topul preferințelor românilor se mai număra și Bruxelles, Milano sau Madrid.

Destinațiile exotice au înregistrat o creștere cu 25% față de totalul rezervărilor de anul trecut. Preferințele românilor se îndreaptă în special spre destinații cu plajă precum Thailanda sau Maldive. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
vacanta craciun