2,5 tone de uraniu au dispărut dintr-un sit din Libia

 2,5 tone de uraniu au dispărut dintr-un sit din Libia
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2023

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat dispariția a aproximativ 2,5 tone de uraniu natural dintr-un sit din Libia, potrivit unui comunicat remis AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În timpul unei vizite de marți, inspectorii ONU "au descoperit că 10 containere cu aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de concentrat de uraniu („tort galben”) nu erau prezente acolo unde au fost declarate de autorități”, directorul general Rafael. Grossi a scris într-un raport către statele membre, scrie News.ro.

UiPath anunță rezultate peste așteptări. Acțiunile urcă puternic. Plecare surpriză CITEȘTE ȘI UiPath anunță rezultate peste așteptări. Acțiunile urcă puternic. Plecare surpriză

AIEA precizează că va efectua verificări "suplimentare" pentru "clarificarea circumstanțelor dispariției acestui material nuclear și a locației sale actuale".

Nu sunt date detalii pe situl în cauză.

Libia și-a abandonat programul de dezvoltare a armelor nucleare în 2003, sub egida fostului lider Muammar Gaddafi.

De la căderea sa în 2011, după 42 de ani de dictatură, țara a fost înfundată într-o criză politică majoră, cu puteri rivale bazate în Est și Vest, o multitudine de miliții, mercenari împrăștiați în toată țara, pe un fundal de interferență străină.

Două guverne se luptă pentru putere, unul cu sediul la Tripoli (vest) și recunoscut de ONU, celălalt susținut de omul puternic din estul Libiei, mareșalul Khalifa Haftar.

viewscnt
Afla mai multe despre
libia
uraniu