31 de turbine eoliene au primit acord de mediu, pentru construcție, în județul Vaslui. Fiecare eoliană ajunge cu pala ridicată la 240 de metri și ar putea alimenta 24.000 de locuințe simultan

31 de turbine eoliene au primit acord de mediu, pentru construcție, în județul Vaslui. Fiecare eoliană ajunge cu pala ridicată la 240 de metri și ar putea alimenta 24.000 de locuințe simultan
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2024

Proiectul „Parc eolian Hoceni – Dimitrie Cantemir”, care urmează să fie amplasat în extravilanul comunelor Hoceni și Dimitrie Cantemir din județul Vaslui, a primit în această săptămână acordul de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui, a anunțat instituția.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Aceasta reprezintă o etapă premergătoare stabilirii condițiilor și măsurilor pentru protecția mediului, care trebuie respectate pentru realizarea proiectului, transmite Agerpres.

Brașovul vrea să devină, cu sprijin francez, primul oraș românesc care utilizează geotermia pe scară largă CITEȘTE ȘI Brașovul vrea să devină, cu sprijin francez, primul oraș românesc care utilizează geotermia pe scară largă

Potrivit sursei citate, este vorba despre un parc format din generatoare eoliene a câte 240 de metri fiecare, care ar putea asigura integral energia necesară populației dintr-un oraș precum Bucureștiul.

„Planurile prevăd construirea unui parc eolian compus din 31 de generatoare electrice eoliene de tip Siemens Gamesa SG 6.6-170, având o putere de 6,6 MW fiecare, înălțimea turnului de maximum 155 de metri, diametrul rotorului de 170 de metri și înălțimea maximă a construcției de 240 de metri. Puterea totală a parcului eolian este de 6,6 MW/oră x 31 de turbine, adică 204,6 MW/oră”, se arată în comunicatul ANPM.

Potrivit directorului executiv al APM Vaslui, Mihaela Budianu, care a semnat acordul de mediu pentru cel mai mare parc eolian din județul Vaslui, terenul aferent lucrărilor propuse are suprafața totală de 356.360.00 mp și este situat în extravilanul celor două comune, fiind proprietate a SC Omniagro SRL și transmis către SC Omnienergy Production SRL conform contractelor de superficie. Pentru realizarea parcului și pentru asigurarea mentenanței sale vor fi realizate drumuri noi de acces, cu o capacitate care să permită asigurarea traficului pe perioada lucrărilor, iar accesul la parcul eolian se va face prin intermediul drumurilor de exploatare existente și DJ 244B.

„Cele 31 de generatoare eoliene vor deveni cele mai înalte construcții din județul Vaslui, un fel de zgârie-nori, având în vedere că înălțimea maximă a acestora, cu pala ridicată, va fi de 240 de metri. Și capacitatea viitorului parc va fi una pe măsură, fiecare din aceste turbine eoliene având o putere de 6,6 MW/oră, datorită căreia ar putea alimenta peste 24.000 de locuințe simultan. Dacă înmulțim această cifră cu numărul total al turbinelor putem estima o producție de energie suficientă pentru alimentarea a aproximativ 758.000 de locuințe, cam cât un oraș de mărimea Bucureștiului”, a explicat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Pentru acest rezultat au fost luate în calcul: puterea fiecărei turbine, consumul mediu lunar și zilnic al unei gospodării, precum și consumul mediu orar al unei locuințe obișnuite.

România este interesată să obțină o cotă de 10% din Platforma plutitoare de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupoli CITEȘTE ȘI România este interesată să obțină o cotă de 10% din Platforma plutitoare de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupoli

Astfel, având în vedere că 1 MW înseamnă 1.000 de KW și că necesarul mediu lunar al unei locuințe este de 200 de KW, se obține o medie zilnică necesară de 6,6 KW pe gospodărie. Împărțind această cifră la 24, numărul de ore dintr-o zi, se obține o medie necesară de 0,27 KW/oră, pentru o locuință.

„Dacă împărțim cei 6.600 de KW realizați pe oră de fiecare turbină (6,6 MW = 6.600 KW), la necesarul de 0,27 KW pe oră al unei locuințe obținem un total suficient pentru alimentarea a 24.444 de locuințe, doar dintr-o turbină. Înmulțind acest rezultat cu 31 de turbine se ajunge la un total de aproape 758.000 de locuințe care pot fi alimentate de acest parc eolian. Desigur, dezvoltatorii parcului poate au alte planuri cu energia produsă, însă am vrut să fac acest calcul matematic doar pentru a fi înțeleasă mai bine mărimea acestui sistem de generare a energiei electrice pe bază de vânt, care, alături de sistemele fotovoltaice, reprezintă o importantă resursă pentru viitor”, a subliniat Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Inițial, parcul eolian era format din 33 turbine, însă turbinele T16 și T17 au fost eliminate din componența parcului din motive de disponibilitate a terenului. Liniile electrice subterane interne de medie tensiune (33 kV) și înaltă tensiune (110 kV) și stațiile de transformare 2 buc. x 33/110 kV și 1 buc. x 110/220 kV nu sunt incluse în prezentul proiect. Aceste investiții vor fi incluse într-un proiect separat, în baza unui nou certificat de urbanism, după ce se vor cunoaște detaliile tehnice aferente.

În prezent, se află în procedură de evaluare a impactului asupra mediului, în județul Vaslui, alte nouă proiecte eoliene menite să valorifice potențialul eolian al Podișului Moldovei cu consecințe benefice asupra factorilor de mediu, prin înlocuirea energiei electrice produse în instalațiile termoenergetice.

viewscnt
Afla mai multe despre
turbine eoliene
vaslui