Instanța de judecată a amânat cu 3 luni, până pe 11 iunie 2025, termenul de intrare în insolvență a Duro Felguera, constructorul spaniol al mult-întârziatei centrale noi pe gaze de 430 MW de la Iernut a companiei românești de stat Romgaz, pentru care contractul inițial a fost semnat în 2016 și care trebuia să fie gata încă din 2020, existând acum marii emoții privind respectarea celui mai recent deadline de finalizare, stabilit chiar pentru luna iunie.
România are, în prezent, o capacitate instalată de 4.500 MW în energie solară și va atinge 8.500 MW până în 2030, conform estimărilor guvernamentale, fiind necesare investii de 2,5 miliarde de euro în dezvoltarea a încă 4.000 MW în următorii 5 ani. Practic, vom avea investiții de peste 1 milion de euro pe zi în sectorul solar până în 2030.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, confirmă că a dat mandat Romgaz pentru evaluarea preluării celui mai mare combinat de producție a îngrășămintelor pentru agricultura românească, Azomureș.
Când Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, inaugura acum 11 ani sediul somptuos al diviziei de export din Sankt Petersburg, el prognoza un viitor prosper bazat pe vânzările de gaze către Europa. ”Europa va avea nevoie tot mai mult de gazul rusesc”, declara el la acea vreme. În realitate, însă, clădirea grandioasă simbolizează acum declinul rapid al Gazprom, după ce pierderea aproape totală a pieței europene în urma sancțiunilor impuse Rusiei pentru războiul din Ucraina a slăbit compania.
Noul transport agabaritic, destinat Termocentralei Mintia, din județul Hunedoara, a ajuns în România.
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a început deja să întreprindă demersuri de pregătire a negocierii preluării și repornirii combinatului de îngrășăminte chimice Azomureș, cel mai mare de profil din țară, cel mai mare consumator de gaze și una dintre cele mai mari întreprinderi locale de producție industrială, parte a grupului elvețian Ameropa.
Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, acordarea unui ajutor de stat în valoare de 3,9 miliarde de lei pentru societatea Complexul energetic Valea Jiului S.A pentru implementarea etapizată a planului de închidere a exploatărilor miniere în perioada 2025 – 2032.
Banca Europeană de Investiții (BEI) va transfera până la 30 de milioane de euro pentru un al doilea parc eolian terestru planificat în Peștera, sat aflat în apropierea municipiului Constanța.
România este încă dependentă de lemnul de foc, iar industria lemnului contribuie cu 3,5% la Produsul Intern Brut (PIB) al țării, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la o conferință de specialitate.
Distribuitorii de energie din România avansează autorităților un program de investiții de până la 4-5 miliarde de lei anual.