Acționarii Hidroelectrica au reales în Consiliul de Supraveghere aceiași membri provizorii, pentru încă patru luni

Acționarii Hidroelectrica au reales în Consiliul de Supraveghere aceiași membri provizorii, pentru încă patru luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 aug 2017

Acționarii producătorului de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, au reales în Consiliul de Supraveghere aceiași membri provizorii, pentru încă patru luni, arată un raport publicat pe site-ul companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Membri provizorii realeși în cadrul ședinței AGA din 3 august sunt: Ioana-Andreea Lambru, Radu-Spiridon Cojocaru, Karoly Borbely, Laurențiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuțeanu, Andreea Negru-Ciobanu și Oana Truță, aceasta din urmă la propunerea Fondului Proprietatea.

De altfel, Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Hidroelectrica, a cerut recent aprobarea inițierii de către Hidroelectrica a unei acțiuni în instanță împotriva membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica numiți prin Hotărârea AGA nr.5/2017 si nr.8/2017 care au aprobat, în ședința din 5 iulie, numirea membrilor directoratului companiei, scrie News.ro.

Fondul Proprietatea și-a exprimat totodată luna trecută ”indignarea și surprinderea” cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, care cresc riscul de corupție în Hidroelectrica.

Reacția populistă a guvernului Ungariei la majorarea prețurilor la electricitate: propune CE reglementarea în continuare la nivel național a prețurilor pentru consumatorii finali CITEȘTE ȘI Reacția populistă a guvernului Ungariei la majorarea prețurilor la electricitate: propune CE reglementarea în continuare la nivel național a prețurilor pentru consumatorii finali

”Contractele de mandat propuse cresc în mod evident riscul unor potențiale practici corupte și abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanțial câteva dintre obligațiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevăzute în contractul anterior”, arăta FP recent.

Oficialii Fondului spunau că, potrivit noului contract propus, membrii Consiliului nu mai sunt răspunzători pentru respectarea obligațiilor de neconcurență, conflict de interese, abținerea de a solicita diverse servicii sau păstrarea confidențialității informațiilor obținute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

În opinia Fondului, acest lucru sporește foarte mult riscul de corupție în cea mai bună companie de energie a României, lucru ce i-ar putea afecta performanțele prezente și viitoare.

De asemenea, ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat vineri că autoritățile vor să listeze într-o primă fază 10% din Hidroelectrica, iar apoi alte 5%. În prezent se așteaptă concluziile consorțiului de listare ca să poata fi demarat IPO-ul.

Hidroelectrica este una din cele mai profitabile companii de stat și unul din cei mai mari producători de energie din țară.

Compania a raportat un profit de 744 milioane lei în primele cinci luni ale anului, cu 26% mai mult decât profitul brut înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Cifră de afaceri înregistrată în primele cinci luni ale acestui an a fost 1,436 miliarde de lei, față de 1,296 miliarde de lei în perioadă similară a anului trecut, crescând cu 11%.

Producția la cinci luni în acest an a fost de de aproximativ 6,5 TWh, față de 7 TWh realizați în aceeași perioadă a anului 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica