Statul schimbă strategia la Hidroelectrica, una dintre cele mai profitabile companii: listează la bursă 15% din acțiuni, dar în etape

Statul schimbă strategia la Hidroelectrica, una dintre cele mai profitabile companii: listează la bursă 15% din acțiuni, dar în etape
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 4 aug 2017

Guvernul vrea să listeze 10% din acțiunile producătorului de energie Hidroelectrica, iar ulterior să pună pe bursă încă 5% din titluri, așteptând la acest moment concluziile consorțiului de listare, a anunțat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Vom adopta o hotărâre de guvern prin care vom modifica un singur lucru: procentul de listare. Nu vom modifica metoda, doar procentul de listare, în sensul că, de la 15% inițial, dorim acum doar 10%, pentru a vedea cum se manifestă în piață Hidroelectrica ca și companie listată și să avem posibilitatea, la un moment ales de stat, să se listeze restul de 5%", a spus Petcu.

Hidroelectrica este una din cele mai profitabile companii de stat și unul din cei mai mari producători de energie din țară. Acționarul majoritar este Ministerul Energiei.

EXCLUSIV Familia Coman caută bani la mai multe fonduri de investiții pentru Transenergo CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Coman caută bani la mai multe fonduri de investiții pentru Transenergo

Metodologia de privatizare decisă în 2013 prevedea majorarea capitalului social al Hidroelectrica prin emiterea de acțiuni noi reprezentând 15% din capital, banii plătiți de cumpărătorii acțiunilor intrând astfel în conturile companiei.

Recent, însă, noul președinte al Consiliului de Supraveghere al societății, Andreea Lambru, a declarat că Hidroelectrica nu mai are șanse să se listeze la Bursă anul acesta și că ar fi de preferat ca listarea să se facă prin vânzare directă de acțiuni de către Ministerul Energiei, pentru ca banii obținuți să ajungă la bugetul de stat.

Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni ale anului 2017 un profit brut de 743,7 milioane de lei, cu 154,6 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând o creștere cu 26%.

Cifră de afaceri înregistrată în primele cinci luni ale acestui an a fost 1,436 miliarde de lei, față de 1,296 miliarde de lei în perioadă similară a anului trecut, crescând cu 11%.

Producția la cinci luni în acest an a fost de de aproximativ 6,5 TWh, față de 7 TWh realizați în aceeași perioadă a anului 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
director