Administrator special Oltchim: În cel mult două luni am putea avea o decizie privind câștigătorul licitației

Administrator special Oltchim: În cel mult două luni am putea avea o decizie privind câștigătorul licitației
scris 12 iul 2017

O decizie privind câștigătorul sau câștigătorii licitației pentru cele nouă pachete de active ale Oltchim ar putea fi luatăde creditorii societății în cel mult două luni, după ce consultanții în procesulde vânzare vor realiza un raportde analiză a ofertelor și după ce Comisia Europeană se va pronunța asupra respectării principiului discontinuității, a declarat miercuri, pentru News.ro, administratorul special al Oltchim, Bogdan Stănescu.

Pentru cumpărarea de active ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvență, au fost depuse în total nouă oferte.

Surse aproapiate procesului de privatizare au declarat, pentru News.ro, că opt oferte au fost depuse până joi, 6 iulie, ora 18.00, termenul limită pentru depunerea de oferte angajante, însă nicio ofertă nu a fost depusă din partea grupului germano-polonez PCC, acționar minoritar al combinatului.

Cele opt oferte depuse până la termenul limită au venit de la Chimcomplex Borzești (controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza), IPP, Louisiana Chemical (SUA), GFR Group (Gruia Stoica, care a făcut o ofertă pentru vagoanele deținute de Oltchim), Aiotech, Dynamic SG Galați (care a mai cumpărat active de la Oltchim în 2013) și BNS Group.

A noua ofertă fost depusă de către fondul de investiții White Tiger, cu capitaluri americane și britanice, cu circa 20 de minute după termenul limită, au declarat sâmbătă, pentru News.ro, surse aproapiate procesului de privatizare.

Ofertele pentru cumpărarea de active ale Oltchim au fost depuse electronic.

Premierul Tudose cu explicații la Bruxelles: Am asigurat ferm că impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus CITEȘTE ȘI Premierul Tudose cu explicații la Bruxelles: Am asigurat ferm că impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus

Sursele au precizat că, deși a fost depusă după termenul limită, oferta ar putea fi acceptată în cazul în care este considerată suficient de atractivă.

Unele oferte sunt pentru mai multe pachete de active, în timp ce altele sunt pentru active separate, au precizat sursele.

Administratorul special a confirmat numărul de oferte, fără a dori să menționeze numele ofertanților, și a precizat pașii următori în procesul vânzării activelor.

"Noi avem nouă oferte, a noua depusă după termen. Avem obligația să le punem pe masa creditorilor, urmând ca ei să analizeze avantajele și dezavantajele fiecărei oferte și să decidă în consecință. Consultanții ne vor face un raport privind analiza ofertelor depuse, pe ca îl vom înainta crediorilor societății", a spus Stănescu, pentru News.ro.

După analiza consultantului, Comisia Europeana va trebui să se pronunțe asupra respectării principiului discontinuității economice.

News.ro a relatat, în 19 ianuarie, că firmele care vor cumpăra activele Oltchim ar putea contribui la rambursarea ajutorului de stat primit de către combinat, în cazul în care Comisia Europeană decide că ajutorul a fost acordat ilegal și trebuie restituit, iar societatea Oltchim nu poate rambursa banii.

Informațiile erau conținute într-un document pregătit de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, și de administratorul judiciar BDO Business Restructuring SPRL, intrat în posesia News.ro.

Din această cauză, creditorii au acceptat să elimine riscul pentru cumpărători prin modificarea metodei de vânzare a Oltchim, "în sensul în care se va face ofertarea și vânzarea activelor pe pachete de active funcționale și nu prin metoda trasferului activelor și activității actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda inițial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuității economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător”, se preciza în document.

Administratorul special a precizat, pentru News.ro, că analiza consultanților va preciza dacă ofertele sunt conforme  - dacă cuprind scrisori de garanție și toate cerințele vânzătorului -, după care urmează răspunsul Comisiei Europene și decizia creditorilor.

"Într-o lună după răspunsul Comisiei Europene, creditorii se vor pronunța asupra câștigătorului. O lună ar dura răsounsul Comisiei, o lună decizia creditorilor, deci maximum două luni până la o decizie privind câștigătorul. Apoi durează șase luni, după incheierea contractului, transferul proprietății", a explicat Stănescu.

Decizia creditorilor depinde de conținutul ofertelor.

"Dacă ofertanții se dovedesc serioși în oferta lor financiară, atunci creditorii ar putea să aprobe oferta cea mai bună, dând astfel șansa la o vânzare de succes a Oltchimului", a mai spus administratorul special.

Vineri, Oltchim a transmis Bursei de Valori București (BVB) un un anunț în care a precizat că nouă investitori au depus oferte pentru activele combinatului, fără a da alte detalii.

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești a anunțat joi dimineață că a depus, în ultima zi în care se pot depune oferte, ofertă pentru preluarea activelor Oltchim din Râmnicu Vâlcea, susținând că vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică.

Joi seară, producătorul polonez de produse chimice PCC Rokita, parte a grupului germano-polonez PCC, a notificat Bursa de Valori din Varșovia, pe care este listat, că nu a mai depus ofertă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Compania PCC Rokita este controlată de grupul PCC SE Duisburg, Germania, care deține 84,16% din acțiuni.

PCC SE este, de asemenea, principalul acționar minoritar al Oltchim, cu o participație de 32,3%, dar a participat în procesul de privatizare de la Oltchim prin filiala poloneză PCC Rokita.

Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea pachetelor de active ale combinatului Oltchim, aflat în insolvență, a fost prelungit de două ori, ultimul termen fiind 6 iulie, ora 18.00.

Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active.

Strategia de privatizare presupune obținerea unui preț cât mai mare pentru creditori, arată un document realizat de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, intrat în posesia News.ro.

"În cazul suprapunerii ofertelor pentru același activ / pachete de active din partea mai multor ofertanți, de exemplu în cazul ofertanților ce depun oferte pentru mai multe active / pachete de active, diversele combinații de oferte vor fi comparate una cu alta cu obiectivul de a identifica combinația ce presupune cea mai mare valoare agregată", se precizează în document.

Compania a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 1,68 milioane euro, în creștere cu 76% față de perioada similară a anului trecut, și o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
bogdan stanescu