AIEA, îngrijorată de situația de la centrala nucleară de la Zaporojie

AIEA, îngrijorată de situația de la centrala nucleară de la Zaporojie
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2023

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța celei mai mari centrale nucleare din Europa, în timp ce forțele de ocupație rusești evacuează civilii din orașul ucrainean Enerhodar, situat în apropiere, informează BBC, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rafael Grossi a declarat că situația de la centrala din Zaporojie "devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă".

Depozit de deșeuri cu capacitate de 3 milioane de tone, aprobat pe un teren lângă București CITEȘTE ȘI Depozit de deșeuri cu capacitate de 3 milioane de tone, aprobat pe un teren lângă București

Evacuarea are loc înainte de o contraofensivă ucraineană așteptată.

Însă personalul nuclear rămâne la fața locului.

În declarația AIEA se arată că "în timp ce personalul operativ rămâne la sit, directorul general Grossi și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la condițiile din ce în ce mai tensionate, mai stresante și mai dificile pentru personal și familiile acestora".

În comunicat se precizează că experții AIEA prezenți la centrală au "primit informații potrivit cărora a început evacuarea anunțată a locuitorilor din orașul Enerhodar, situat în apropiere - unde locuiește majoritatea personalului centralei".

Cererea de aur în rândul băncilor centrale a atins un nivel record în primul trimestru CITEȘTE ȘI Cererea de aur în rândul băncilor centrale a atins un nivel record în primul trimestru

BBC nu a putut verifica amploarea evacuării anunțate.

"Trebuie să acționăm acum pentru a preveni amenințarea unui accident nuclear grav", a spus Grossi.

AIEA a emis anterior avertismente cu privire la siguranța centralei, după ce bombardamentele au provocat unele daune la instalații și întreruperi temporare de energie electrică, fără a declanșa însă vreo scurgere de radiații.

În martie, AIEA a deplâns faptul că centrala funcționa cu generatoare diesel pentru a menține în funcțiune sistemele vitale de răcire, după ce liniile electrice au fost avariate.

Toate cele șase reactoare ale centralei se află în modul de oprire, precizează AIEA.

FOTO Poșta Română atrage atenția asupra unor noi metode de înșelăciune practicate de hackeri în numele companiei CITEȘTE ȘI FOTO Poșta Română atrage atenția asupra unor noi metode de înșelăciune practicate de hackeri în numele companiei

Aceasta îl citează pe directorul sitului, Yuri Chernichuk, care a declarat că personalul de exploatare nu este evacuat și că face tot ce este necesar pentru a asigura siguranța nucleară în zonă.

De când Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022, numărul personalului de la centrală a scăzut, spune AIEA, "dar conducerea sitului a declarat că acesta a rămas suficient pentru funcționarea în siguranță a centralei".

Forțele rusești ocupă o mare parte din regiunea Zaporojie, dar nu și capitala regională Zaporojie, care se află chiar la nord-est de Enerhodar, dincolo de rezervorul Dnipro. În afară de Enerhodar, Rusia a ordonat evacuarea civililor din 18 locații de pe linia frontului din regiune.

Vineri, șeful regional instalat de Rusia, Evgheni Balitski, a declarat că "în ultimele zile, inamicul a intensificat bombardamentele asupra așezărilor din apropierea liniei frontului".

"Prin urmare, am luat decizia de a evacua în primul rând copiii și părinții, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap și pacienții din spitale", a scris el pe rețelele de socializare.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala nucleară zaporojie
contraofensivă ucraina
război rusia ucraina