Al patrulea trader de mărfuri al lumii, controlat de un miliardar suedez fost partener cu un oligarh rus sancționat de SUA, intră pe piața românească a gazelor naturale

Al patrulea trader de mărfuri al lumii, controlat de un miliardar suedez fost partener cu un oligarh rus sancționat de SUA, intră pe piața românească a gazelor naturale

Sursa foto - Gunvor Petroleum

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 iul 2020

Al patrulea cel mai mare trader de mărfuri al lumii, controlat de un miliardar suedez, care a fondat compania alături de un oligarh rus aflat în prezent pe o "listă neagră" a autorităților de la Washington după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, intră pe piața românească angro a gazelor naturale, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, compania Gunvor Group a solicitat Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) confirmarea dreptului de a desfășura activitate de trading de gaze naturale în România, prin intermediul subsidiarei sale înregistrate în Olanda, Gunvor International BV.

Gunvor Group, cu un rulaj de 75 miliarde dolari anul trecut, este al patrulea mare trader de mărfuri al lumii, după giganții Glencore, Vitol și Trafigura. Compania este înregistrată în Cipru, iar principalul ei sediu se află în Elveția.

În urmă cu doi ani, Profit.ro a anunțat că gigantul mondial al tradingului de mărfuri Trafigura a primit licență românească de furnizor de gaze de la ANRE.

NEPI Rockcastle și AFI Europe reiau negocierile privind vânzarea portofoliului de birouri, în paralel cu arbitrajul CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle și AFI Europe reiau negocierile privind vânzarea portofoliului de birouri, în paralel cu arbitrajul

Grupul Gunvor este controlat de miliardarul suedez Torbjörn Törnqvist, cu 87% din acțiuni, restul capitalului fiind în posesia mai multor membri ai managementului companiei.

Compania deține, printre altele, zăcăminte de țiței, terminale petroliere și conducte de transport în Rusia, rafinării în Olanda, Belgia și Germania, participații la companii miniere carbonifere din Rusia, SUA și Africa de Sud, la un terminal petrolier panamez, precum și la conducta de țiței TAL, care face legătura între Austria, Italia și Germania.

Gunvor a terminat anul 2019 cu un profit net de 381 milioane dolari, susținut în principal de avântul activității de trading de gaze naturale, atât prin conducte, cât și lichefiat (LNG)

Grupul a fost fondat în anul 2000 de către Törnqvist alături de magnatul rus Ghenadi Timcenko, clasat în 2019 pe locul 42 în topul Forbes al miliardarilor lumii, cu o avere estimată la 22,7 miliarde dolari. Principalul business al lui Timcenko este compania de asset management Volga Group, specializată în plasamente în energie, transporturi și infrastructură.

Surpriză: Blue Air, cel mai mare transportator aerian român, a declanșat procedura de concordat preventiv, un mecanism de prevenire a insolvenței. Vor fi reeșalonate datorii de 100 milioane euro în următoarele 18 luni CITEȘTE ȘI Surpriză: Blue Air, cel mai mare transportator aerian român, a declanșat procedura de concordat preventiv, un mecanism de prevenire a insolvenței. Vor fi reeșalonate datorii de 100 milioane euro în următoarele 18 luni

În 2014, Timcenko a fost inclus de către administrația de la Washington pe o listă de persoane sancționate de SUA ca fiind membre ale unei "elite" care a sprijinit activ demersurile regimului de la Kremlin condus de Vladimir Putin de anexare la Rusia a peninsulei ucrainene Crimea. Cu puțin timp înainte de a fi inclus oficial pe "lista neagră", Timcenko i-a cedat lui Törnqvist acțiunile la Gunvor Group.

Până în 2007, Gunvor Group a fost un jucător de nișă, concentrându-se pe exportul de de țiței rusesc către Occident prin intermediul Estoniei. Profiturile obținute în acea perioadă au fost investite în facilități de stocare și transport de petrol în mai multe regiuni ale lumii. 

În 2017, Radioul public din Suedia a difuzat un documentar în care susținea că Gunvor Group ar fi fost implicat în operațiuni ilegale de trafic de țiței din Belarus, prin coruperea de înalți oficiali ai regimului de la Minsk. Torbjörn Törnqvist, intervievat pentru documentar, a respins acuzațiile.

viewscnt
Afla mai multe despre
trading gaze naturale
bursa gaze naturale
piata angro gaze naturale
oligarh rus
trading marfuri
gunvor group