An record pentru piața globală de fuziuni și achiziții

An record pentru piața globală de fuziuni și achiziții

Activitate de fuziuni și achiziții s-a intensificat în jurul resurselor regenerabile de energie

scris 8 feb 2017

Piața de fuziuni și achiziții (M&A) a avut, anul trecut, o activitate record, atingând o valoare totală de 329 miliarde de euro la nivel global, potrivit noului raport A.T. Kearney, „Fuziuni și Achiziții în Utilități 2017”. Pentru anul acesta, este de așteptat ca fuziunile și achizițiile să continue să reconfigureze în special sectorul utilităților.

Investitorii financiari își asumă un rol activ în remodelarea industriei în special în Europa, în timp ce în SUA au scăzut capitalizările sectorului de utilități, provocând un val de fuziuni și consolidări. Companiile asiatice sunt tot mai active în ceea ce privește M&A în afara granițelor.

“Am identificat șapte raționamente robuste pentru utilități pentru anul ce urmează”, spune Andreas Stender, Principal A.T. Kearney și co-autorul studiului. "Într-o piață financiară caracterizată de bani ieftini și incertitudine, companiile de utilități sunt considerate o oportunitate interesantă de investiție. Investitorii financiari caută tot mai mult avantajele oferite de sectorul utilităților și urmăresc cesionarea de jucători existenți care aduc valoare."   

Intrările investitorilor financiari și capitalizările scăzute ale pieței pentru companiile de utilități din Europa au provocat modelul tradițional integrat. Companiile de utilități sunt împărțite, iar activele cu performanțe scăzute, transmisiile și distribuția sunt cesionate. E.ON și RWE sunt exemple ale modului în care transmiterile parțiale ale activelor au loc și cum jucătorii care conduc încalcă modelul integrat de afaceri pentru utilități, arată A.T. Kearney.    

"Utilitățile europene își transferă portofoliile pentru a se concentra asupra anumitor active, regiuni sau business-uri", spune Ștefan Marcu, directorul A.T. Kearney România și Polonia. "Investitorii și companiile de utilități au deopotrivă nevoie să facă alegeri dificile și să dezvolte noi modele de afaceri pentru a avantaja M&A sa aducă valoare într-o piață a energiei, care se află sub o presiune competitivă și de reglementare tot mai mare."   

Activitatea la nivel mondial în jurul resurselor regenerabile de energie a fost un factor major. Investitorii continuă să crească valoarea activelor lor regenerabile prin fuziuni și achiziții care aduc economii de scară tot mai mari și excelență operațională. Tranzacțiile M&A de resurse regenerabile de energie au crescut la 60% din anul 2010 până în anul 2015, conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.  

Cu toate acestea, o posibilă atenție asupra infrastructurii energetice tradiționale inspirată de planul energetic al Președintelui american Donald Trump, ar putea consolida și mai mult valorile de piață ale utilităților existente și ale jucătorilor în infrastructură din America de Nord, precizează raportul A.T. Kearney. Acest lucru va spori stimulentele de a impulsiona sinergiile prin consolidare, așa cum se arată în mega-fuziunile din 2016. 

viewscnt
Afla mai multe despre
m&a
fuziuni
achzitii
a.t. kearney