Posibil nou lider pe piața gazelor industriale: Linde și Praxair, prezente și în România, au semnat un acord neangajant de fuziune într-un holding de 65 miliarde dolari

Posibil nou lider pe piața gazelor industriale: Linde și Praxair, prezente și în România, au semnat un acord neangajant de fuziune într-un holding de 65 miliarde dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 dec 2016

Furnizorii de gaze industrial Linde Group și Praxair, ambii cu afaceri și în România, au anunțat oficial intenția de a fuziona într-un singur holding, cu o valoare de piață de peste 65 miliarde de dolari și venituri pro forma de aproximativ 30 miliarde de dolari pe an, cifre ce ar propulsa compania rezultată pe primul loc în clasamentul mondial pe piața de profil.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Grupul german Linde, al doilea mare furnizor de gaze industrial din lume și rivalul american Praxiar, numărul trei mondial, au semnat un acord neangajant în vederea fuziunii, un acord definitiv urmând să fie analizat de conducerile celor două companii, potrivit unui comunicat comun.

O tentativă anterioară de a uni operațiunile celor două companii a eșuat în septembrie, din cauza neînțelegerilor privind conducerea grupului rezultat.

Potrivit termenilor acordului neangajant, holdingul rezultat în urma fuziunii va opera sub marca Linde, va fi deținut în proporții egale de cele două companii și va fi condus de șeful Praxair, Steve Angel. Companiile estimează că fuziunea va duce la economii anuale de circa 1 miliard de dolari.

Linde și Praxair reiau negocierile pe tema unei fuziuni, tranzacție care ar crea cel mai mare furnizor de gaze industriale din lume CITEȘTE ȘI Linde și Praxair reiau negocierile pe tema unei fuziuni, tranzacție care ar crea cel mai mare furnizor de gaze industriale din lume

Linde și Praxair au decis să discute o potențială fuziune după ce competitorul francez Air Liquide a preluat compania americană Airgas în schimbul a 13,4 miliarde de dolari, tranzacție finalizată în mai anul acesta, în urma căreia Air Liquide a urcat pe pe prima poziție în ierarhia producătorilor de gaze industriale.

Parafarea acordului ar crea cel mai mare grup de gaze industriale din lume, cu o valoare de piață de peste 65 miliarde de dolari și venituri anuale pro forma înaintea unor posibile cesiuni de active de aproximativ 30 miliarde de dolari. Spre comparație, Air Liquide estima venituri anuale de circa 22 miliarde de dolari în urma achiziției Airgas.  

Cu venituri de 17,94 miliarde euro (19,3 miliarde dolari) în anul financiar 2015, Linde are aproximativ 65.000 de angajați, în peste 100 de țări. Pe piața românească, grupul german este prezent prin intermediul Linde Gaz România. Subsidiara locală, lider la nivel național pe segmentul gazelor industriale, a raportat o cifră de afaceri record de 531,6 milioane de lei (circa 118 de milioane de euro) în 2015 și estimează o performanță similară pentru anul în curs.

Praxair are operațiuni în 50 de țări, în România fiind prezent prin compania SIAD, la care deține o participație minoritară. Grupul a raportat vânzări de 11 miliarde de dolari în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
linde group
praxair
fuziune
gaze industriale