ANALIZĂ Cu cât scad prețurile carburanților de la 1 ianuarie 2017, ca urmare a scăderii TVA și a eliminării supraaccizei

ANALIZĂ Cu cât scad prețurile carburanților de la 1 ianuarie 2017, ca urmare a scăderii TVA și a eliminării supraaccizei
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2016

Prețurile carburanților urmează să scadă semnificativ de la 1 ianuarie 2017, dată de la care taxa pe valoarea adăugată scade de la 20% la 19%, iar supraaciza de 7 eurocenți pe litrul de carburant, introdusă în 2014 de Guvernul Ponta, va fi eliminată. Scăderea prețurilor va plasa România printre țările cu cele mai mici prețuri ale carburanților din Uniunea Europeană, de la un nivel al prețurilor situat și în prezent sub medie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit portalului energy.eu, care monitorizează prețurile carburanților în toate cele 28 de state membre UE, prețul mediu al unui litru de benzină din cel mai ieftin sortiment (cifra octanică 95) este în România de 5,09 lei, echivalent cu 1,122 euro, scrie News.ro.

Cu acest preț, România se plasează pe locul al șaselea al celor mai mici prețuri în UE, după Bulgaria (1,017 euro), Polonia (1,024 euro), Lituania (1,073 euro), Estonia (1,103 euro) și Letonia (1,104 euro).

Pornind de la prețul actual, aplicarea celor două măsuri - scăderea TVA și eliminarea supraaccizei - ar însemna ieftinirea unui litru de benzină din sortimentul standard cu 40-41 de bani, dacă companiile petroliere vor aplica integral la prețul de la pompă reducerea taxelor.

Astfel, în prezent, prețul fără TVA al unui litru de benzină 95 este de 4,24 lei, eliminarea supraaccizei ar reduce prețul cu 31 de bani, iar prețul final cu TVA de 19% ar fi de 4,68 lei (4,65-4,70 lei), echivalent cu 1,033 euro, ceea ce ar plasa România pe locul al treilea în UE, în topul statelor cu cele mai mici prețuri.

În cazul motorinei, prețul mediu actual din România al celui mai ieftin sortiment este de 4,99 lei (1,10 euro), al nouălea cel mai mic preț din UE.

Scăderea TVA și eliminarea supraaccizei ar reduce prețul unui litru cu 41 bani, la 4,58 lei, echivalent cu 1,011 euro. Noul preț ar plasa România pe locul al treilea în topul celor mai mici prețuri ale motorinei din Uniunea Europeană, după Bulgaria (0,997 euro) și Polonia (1,004 euro).

Estimare oficială: rușii vor asigura în ianuarie 2017 un sfert din consumul de gaze al României CITEȘTE ȘI Estimare oficială: rușii vor asigura în ianuarie 2017 un sfert din consumul de gaze al României

În cazul sortimentelor mai scumpe, care costă în prezent 5,70-5,80 lei pentru un litru de benzină și 5,50-5,60 lei pentru motorină, prețurile ar urma să scadă, de la 1 ianuarie, la 5,30-5,40 lei, respectiv 5,10-5,20 lei.

Ieftinirea carburanților ar putea genera o creștere a consumului atît din partea șoferilor particulari, cât mai ales din partea companiilor.

La o scădere a prețului de 40 de bani pe litru, șoferii de camioane din România vor alimenta mai mult din țară, ceea ce va duce la creșterea vânzărilor de carburanți, asigură Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

”În prezent, mulți transportatori preferă să alimenteze din Ungaria și Austria. Dacă scade prețul cu 40 de bani, mulți vor prefera să cumpere carburanți de la stațiile din România, ceea ce va duce la creșterea vânzărilor”, a declarat pentru News.ro președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Totuși, după ieftinirea de la începutul anului 2017, șoferii riscă să se confrunte cu noi scumpiri anul viitor, din cauza creșterii cotațiilor internaționale ale țieiului.

Arabia Saudită estimează că prețul mediu al barilului de petrol va fi de 55 dolari anul viitor și de 61 dolari în 2018, în special ca urmare a acordului dintre membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și statele nemembre ale cartelului.

OPEC a ajuns recent la un acord de a reduce producția de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi în 2017, în timp ce alte 11 state ce nu fac parte din cartelul petrolier, înrtre care Rusia și Kazahstan, vor reduce producția cu 600.000 de barili pe zi.
Măsura, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017, are ca scop rmajorarea prețurilor țițeiului pe piața mondială.

Acordul a fost posibil mai ales ca urmare a unei înțelegeri între Rusia și Arabia Saudită, grav afectate în ultimii doi ani de reducerea puternică a cotațiilor petrolului, de care depind economiile și bugetele lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzina
mororina
pret carburant