ANRE: 12% din cei 3,84 milioane clienți casnici au încheiat contracte pentru furnizare gaze

ANRE: 12% din cei 3,84 milioane clienți casnici au încheiat contracte pentru furnizare gaze
scris 22 oct 2020

Un procent de 12% din cei 3,84 milioane clienți casnici au încheiat contracte pentru furnizarea gazelor naturale în regim concurențial, până la 30 iunie 2020, data liberalizării pieței interne de gaze, a informat miercuri Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care a precizat că la 30 septembrie acest procent era de 22%.

”Până la data liberalizării, respectiv la data de 30 iunie 2020, din numărul total de 3.844.474 clienți casnici, 12% aveau încheiate contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurențial”, arată ANRE.

Investiție Green Deal: Romgaz vrea o fabrică de metanol care să capteze și reutilizeze CO2-ul emis CITEȘTE ȘI Investiție Green Deal: Romgaz vrea o fabrică de metanol care să capteze și reutilizeze CO2-ul emis

Potrivit prevederilor Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, începând cu data de 1 iulie 2020 a fost liberalizată piața internă de gaze naturale pentru clienții casnici, iar prețurile finale reglementate pentru aceștia și-au încetat aplicabilitatea, scrie News.ro.

Pentru clientul casnic pasiv, care nu și-a exercitat dreptul de eligibilitate și nu a încheiat un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, furnizorul actual asigură furnizarea gazelor naturale în mod automat și după data liberalizării, în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei nr. 27/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienții casnici în perspectiva eliminării prețurilor reglementate.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2020 și până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, furnizarea gazelor naturale pentru clienții casnici pasivi se face în condițiile contractuale anterioare, respectiv în baza contractului reglementat pe care clientul îl avea încheiat cu furnizorul actual, dar la prețul concurențial comunicat clientului de către furnizorul actual în perioada anterioară liberalizării.

”Pe baza datelor raportate pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie 2020 de către cei 31 de furnizori care, până la data liberalizării, au avut în portofoliul propriu clienți casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se realiza în regim reglementat, ANRE a analizat stadiul încheierii de către clienții casnici a contractelor aferente furnizării gazelor naturale în regim concurențial cu intrare în vigoare în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2020. Astfel, din numărul de 3.378.722 clienți casnici care nu își exercitaseră dreptul de eligibilitate la data de 30 iunie 2020, 10,55% au încheiat contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurențial”, arată ANRE.

Astfel, la data de 30 septembrie 2020, din numărul total estimat de 3.874.817 clienți casnici, aproximativ 22% aveau încheiate contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurențial.

Totodată, toți clienții finali au dreptul de a-și alege în mod liber furnizorul cu care să încheie contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurențial, iar procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu, gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", disponibilă pe pagina de internet a ANRE, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

De asemenea, pentru armonizarea la nivel european, până în 2026, a regulilor din piața de energie în vederea schimbării tehnice a furnizorului în 24 de ore, ANRE  implementează un proiect finanțat din fonduri nerambursabile care va determina optimizarea proceselor operaționale din piața de energie (gaze naturale și energie electrică) generate de solicitările de schimbare a furnizorului, prin gestionarea fluxului de informatii în mod complet automatizat. Proiectul „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale” are ca perioadă de implementare doi ani, respectiv 1 iulie 2020 – 30 iunie 2022, cu o valoare totală de 19,92 milioane lei.

Liberalizarea pieței de gaze naturale pentru clienții casnici a fost stimulată de programul de ofertare de gaze naturale pe piețele centralizate din România elaborat și aprobat de ANRE prin Ordinul nr. 143/2020 privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate a producătorilor de gaze naturale a căror producție anuală realizată în anul anterior depășește 3.000.000 MWh respectiv Ordinul ANRE nr. 144/2020 privind obligația participanților la piața de gaze naturale de a oferta pe piețele centralizate.

”Aceste reglementări au condus la impulsionarea dezvoltării mediilor transparente de comercializare, prin creșterea lichidității și tranzacționarea unor cantități de gaze naturale suficiente pentru a transmite semnale relevante de preț. Din datele publice puse la dispoziție de operatorii de piață centralizată reiese faptul că, ulterior intrării în vigoare a programului de ofertare, numărul tranzacțiilor încheiate a crescut semnificativ. Astfel, în perioada iulie–septembrie 2020 s-au încheiat 640 de tranzacții, față de aceeași perioadă a anului 2019, când s-au încheiat un număr de 267 de tranzacții. Prețul mediu ponderat de vânzare în perioada iulie–septembrie 2020 a fost de 57,15 lei/MWh, preț  mai mic cu 50% decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2019, respectiv 114,3 lei/MWh”, mai arată ANRE.

De asemenea, prin obligația de ofertare gaze naturale se asigură accesul, prin intermediul unor cantități de gaze naturale ofertate de către principalii producătorii autohtoni în mod continuu pe piețele centralizate din România, a unui număr cât mai ridicat de participanți (furnizori, consumatori noncasnici, traderi, operatori de distribuție, de transport și de înmagazinare), care au astfel la dispoziție posibilitatea ofertării la prețuri competitive, către clienții finali, a întregului necesar de gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
gaze naturale