Aprovizionarea cu carburanți a Franței, amenințată de continuarea grevei sindicaliștilor

Aprovizionarea cu carburanți a Franței, amenințată de continuarea grevei sindicaliștilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 oct 2022

Sindicatul CGT, aflat în centrul unei greve de câteva săptămâni împotriva grupului petrolier francez TotalEnergies, a votat sâmbătă pentru continuarea protestului salarial care pertubă grav aprovizionarea cu carburanți din Franța, a declarat reprezentantul CGT Fabien Cros. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În ciuda faptului că guvernul a rechiziționat personalul cheie al rafinăriilor pentru a relua livrările de benzină, aproape o treime dintre benzinării încă mai au probleme de aprovizionare, potrivit News.ro.

VIDEO Gigantul elvețian Credit Suisse, cu pierderi mult peste așteptări și acțiuni prăbușite, negociază cu alte bănci o majorare de capital, punând pe masă active. Anterior și-a scos la vânzare hotelul de 5 stele CITEȘTE ȘI VIDEO Gigantul elvețian Credit Suisse, cu pierderi mult peste așteptări și acțiuni prăbușite, negociază cu alte bănci o majorare de capital, punând pe masă active. Anterior și-a scos la vânzare hotelul de 5 stele

Sindicatul CGT, aflat în centrul unei greve de câteva săptămâni la compania petrolieră TotalEnergies s-a retras vineri de la discuții, lăsând sindicatele mai moderate să ajungă la un acord salarial, în timp ce grevele continuă să lase benzinăriile franceze fără combustibil.

Datele Ministerului Energiei arată că 28,5% dintre benzinăriile franceze se confruntă cu probleme de aprovizionare, în scădere de la 29,1% joi și 30,85% miercuri, când au început rechiziționările.

La ExxonMobil, sindicatul CGT a declarat că și-a încheiat greva, deoarece alte sindicate au semnat un acord salarial la începutul acestei săptămâni, dar la TotalEnergies, CGT a promis că va continua greva, în pofida faptului că sindicatele moderate au convenit asupra unui acord salarial cu conducerea în primele ore ale zilei de vineri.

Sindicatele CFDT și CFE-CGC ale TotalEnergies - care reprezintă majoritatea lucrătorilor săi - au declarat că au convenit asupra unei creșteri salariale cu 7% și a unei plăți bonus de la 3.000 de euro la 6.000 de euro.

TotalEnergies a confirmat acordul vineri.

Ministrul Finanțelor: Nu vor mai fi alte creșteri de taxe pentru 2023-2024 CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Nu vor mai fi alte creșteri de taxe pentru 2023-2024

Deși acordul este obligatoriu din punct de vedere juridic în conformitate cu legea franceză, impatul CGT înseamnă că greva ar putea continua încă ceva timp.

Reprezentantul CGT TotalEnergies, Thierry Defresne, a postat pe Twitter că majorarea oferită de firmă nici măcar nu acoperă inflația, ceea ce a spus că este un semn rău pentru negocierile salariale din alte industrii.

”Dacă Total nu poate face asta, cine o va face?” a spus Defresne.

CGT a declarat anterior că dorește o creștere a salariilor cu 10%, invocând inflația și profiturile extraordinare ale companiei din criza energetică globală.

Un alt reprezentant CGT la TotalEnergies a declarat pentru Reuters că toate grevele în curs, care afectează patru rafinării și un depozit, au continuat vineri.

Exemplul de la ExxonMobil, unde grevele la două rafinării franceze au continuat încă câteva zile după ce s-a ajuns la un acord cu sindicate mai moderate, a arătat că numai intervenția guvernului a permis în cele din urmă livrarea carburanților, a spus o sursă din industrie.

Un tribunal din Lille, nordul Franței, a respins vineri o contestație juridică a CGT împotriva rechiziționării guvernamentale de personal la rafinăria TotalEnergies Dunkerque.

Casa de Comerț Unirea anunță intermedierea a 12 tone de legume de la producători către un mare retailer CITEȘTE ȘI Casa de Comerț Unirea anunță intermedierea a 12 tone de legume de la producători către un mare retailer

Ministrul Transporturilor, Clement Beaune, a declarat vineri reporterilor că va mai dura câteva zile până când situația va reveni la normal.

”Președintele și-a stabilit un obiectiv pentru mijlocul săptămânii viitoare, lucrăm la asta”, a spus el.

Un oficial al ExxonMobil a declarat pentru Reuters că la rafinăria Fos încărcarea și pomparea au fost reluate, dar că repornirea rafinăriei va dura.

De asemenea, rafinăria Gravenchon a companiei a rămas offline.

Compania franceză a ExxonMobil, Esso, a emis ulterior un comunicat în care spunea că se așteaptă ca producția să revină la normal la cele două rafinării ”în decurs de două până la trei săptămâni”.

În regiunile Hauts-de-France și Paris, părinții nu își puteau conduce copiii la meciuri sportive, angajații s-au chinuit să ajungă la muncă, iar oamenii au fost nevoiți să anuleze călătoriile planificate.

Ministrul Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a declarat că, în această etapă, guvernul nu plănuiește noi rechiziționări de personal, dar a adăugat că șefii TotalEnergies și oficialii CGT trebuie să reia discuțiile, în pofida eșecului înregistrat.

Guvernul a îndemnat și TotalEnergies să majoreze salariile.

”Compania este într-o formă bună, iar acționarii au fost recompensați de mult timp”, a declarat Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT, pentru radio franceinfo.

Pe măsură ce tensiunile sociale cresc în a doua cea mai mare economie a zonei euro, pe fondul inflației ridicate, există riscul ca criza petrolului, care domină programele de știri, să se răspândească în alte sectoare.

CGT, al doilea cel mai mare sindicat din Franța, încearcă să intensifice mișcarea și face apel la o acțiune industrială intersectorială, la nivel național.

Serviciile britanice: Rușii mobilizați de Putin sunt nevoiți să își cumpere singuri veste antiglonț CITEȘTE ȘI Serviciile britanice: Rușii mobilizați de Putin sunt nevoiți să își cumpere singuri veste antiglonț

Grevele sunt deja în desfășurare la unele dintre reactoarele nucleare ale companiei de utilități de stat EDF, amenințând producția de energie.

Un reprezentant al sindicatului a spus că producția nucleară a fost oprită la două centrale electrice EDF, în timp ce alte două lunități se pregătesc pentru o grevă în weekend.

Filialele Uniunii din alte sectoare, inclusiv industria feroviară și auto, au anunțat că vor lua parte la o grevă mai amplă planificată pentru marțea viitoare.

O escaladare a acțiunilor greviste ar putea reprezenta o amenințare la adresa agendei de reformă a președintelui Emmanuel Macron.

Coaliția parlamentară de stânga NUPES își propune să valorifice situația printr-un marș programat pentru duminică.

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
carburanti
aprovizionare
greva
sindicat