Câciu: Sunt bani, inclusiv de pensii. Fără FMI! Ne vom împrumuta de pe piață.

Câciu: Sunt bani, inclusiv de pensii. Fără FMI! Ne vom împrumuta de pe piață.
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 oct 2022

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat, sâmbătă, că pensiile vor fi mărite, iar pentru asigurarea resurselor România nu va apela la ajutorul Fondului Monetar Internațional (FMI), ci se va împrumuta de pe piață. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Randamentele plătite de stat pentru finanțarea datoriei au crescut pe toate scadențele în octombrie și au ajuns la 8,6% la scadența pe 10 ani, cel mai ridicat nivel al toamnei și nu departe de maximele anului, relevă datele analizate de Profit.ro. Ministerul Finanțelor se ferește să plătească dobânzile ridicate și a închis fără succes o licitație pentru titluri cu scadența în 2036. Mai rău decât România o duce Ungaria la acest capitol, însă analiștii cred că situația s-ar putea îmbunătăți anul viitor.

Costurile la care statul finanțează datoria au crescut cu 20-40 de puncte de bază în ultimele două săptămâni și au ajuns la 7,8% pe scadența de un an și la peste 8,6% pe 3-10 ani, cele mai ridicate niveluri de după iulie pentru scadențele mai lungi.

Ministrul Budăi a calculat un impact bugetar de 11 miliarde lei pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie. Procentul luat în calcul CITEȘTE ȘI Ministrul Budăi a calculat un impact bugetar de 11 miliarde lei pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie. Procentul luat în calcul

Ministrul Câciu a declarat că pensiile vor fi mărite, precizând că această creștere va fi mai mare decât prevede legea, fără a avansa și un procent în acest sens. 

El a mai precizat că România nu va apela la ajutorul Fondului Monetar Internațional (FMI), ci se va împrumuta de pe piață.

“Din perspectiva banilor, da, sunt bani. Fără FMI. Ne vom împrumuta de pe piață, deși o să avem anul viitor un vârf de plată, necesarul de finanțare va fi în scădere, de la 14% în 2020 îl reducem anul viitor la 9,3% din PIB, dar este un vârf de plată de 80 de miliarde, datorie care trebuie rostogolită, datorie care provine din guvernele anterioare”, a declarat Adrian Câciu, la Antena 3, potrivit News.ro.

Serviciile britanice: Rușii mobilizați de Putin sunt nevoiți să își cumpere singuri veste antiglonț CITEȘTE ȘI Serviciile britanice: Rușii mobilizați de Putin sunt nevoiți să își cumpere singuri veste antiglonț

El a mai anunțat că pensiile vor crește.

“Vom avea creștere de pensii, cu siguranță. A fost anunțată și rămâne ultima discuție discuție de făcut în coaliție când suntem cu tot bugetul. Nu trebuie să uităm că avem un cuantum suplimentar și la Apărare, nu trebuie să uităm că avem o serie de elemente de care trebuie ținut cont în sensul în care creșterea economică se reduce pe anul viitor, dar creșterea de pensii va fi și va fi mai mare decât prevede legea. Asta pot să spun. Nu o să spun procentul pentru că știu că este un întreg debate pe procent”, a mai transmis ministrul Finanțelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
caciu
bani
împrumut
fmi
pensii
majorare