Aprovizionarea cu gaze a UE este în siguranță chiar dacă Rusia și Ucraina nu vor ajunge la un nou acord

Aprovizionarea cu gaze a UE este în siguranță chiar dacă Rusia și Ucraina nu vor ajunge la un nou acord
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2019

Europa nu va avea probleme în aprovizionarea cu gaze naturale la iarnă, chiar dacă nu se va ajunge la un nou acord privind livrările de gaze naturale rusești via Ucraina până la finele acestei luni, când expiră actualul acord de tranzit, arată un studiu publicat miercuri de un institut german, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Aprovizionarea cu gaze pentru iarnă este în siguranță, chiar dacă discuțiile referitoare la livrările de gaze din Rusia via Ucraina spre Europa vor eșua", susține studiul realizat de Institute of Energy Economics (EWI) din Koln, scrie Agerpres.

Transelectrica l-a numit pe Adrian Goicea președinte al Consiliului de Supraveghere, în locul lui Mircea Coșea CITEȘTE ȘI Transelectrica l-a numit pe Adrian Goicea președinte al Consiliului de Supraveghere, în locul lui Mircea Coșea

Potrivit acestui studiu, este posibil ca în Germania prețul gazelor naturale să înregistreze o creștere moderată, dar nu vor exista întreruperi în aprovizionare. Facilitățile de stocare a gazelor sunt pline, prețurile sunt la cele mai mici valori din ultimii ani grație supraofertei mondiale iar interconectarea rețelelor de gazoducte este într-o situație mult mai bună decât era în urmă cu zece ani, când o dispută dintre Rusia și Ucraina pe tema prețului și plăților gazelor naturale a afectat aprovizionarea statelor din Europa.

Moscova a informat că nu vrea să ajungă la un nou război al gazelor naturale cu Ucraina, similar cu cel din 2009. Actualul acord care reglementează aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale rusești precum și tranzitul spre Uniunea Europeană expiră la 31 decembrie 2019, iar negocierile pentru un nou acord sunt complicate de aspecte ce țin de procedurile de arbitraj și de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

Conform unui scenariu analizat de EWI, o întrerupere a tranzitului gazelor naturale rusești spre Europa via Ucraina în luna ianuarie 2020 ar produce o diminuare a exporturilor de gaze ale Rusiei spre UE cu 6,3 miliarde metri cubi în cursul acelei luni. Însă depozitele subterane de gaze ar acoperi 83% din deficitul de aprovizionare iar importurile de gaze naturale lichefiate ar completa restul. În această situație, prețurile la gaze din Germania ar crește cu 5%, iar în Grecia cu 45%, având în vedere că aceasta din urmă este izolată de principalele magistrale de gaze din Europa.

Scenariile analizate de EWI arată însă că situația unei ierni cu temperaturi extrem de scăzute, care să se adauge întreruperii tranzitului gazelor naturale rusești spre Europa via Ucraina, ar duce la o creștere mai mare a prețului gazelor. Cu toate acestea, aprovizionarea cu gaze timp de trei luni este în siguranță, chiar dacă criza s-ar prelungi până la finele lunii martie, când se încheie oficial sezonul de iarnă pe piața gazelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia
ucraina