Avertisment CE: Europa s-ar putea confrunta și în 2023 cu un deficit de aprovizionare și cu prețuri ridicate la gaze

Avertisment CE: Europa s-ar putea confrunta și în 2023 cu un deficit de aprovizionare și cu prețuri ridicate la gaze
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 feb 2023

Europa se confruntă în continuare cu riscul unei reveniri a unor prețuri ridicate la gaze și a unui deficit de aprovizionare în iarna anului 2023/2024, în pofida faptului că prețurile angro pe bursele europene se situează în prezent cu mult sub nivelurile lor de dinainte de războiul din Ucraina, avertizează Comisia Europeană într-un document cu previziunile economice pentru acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Chiar dacă la sfârșitul lunii ianuarie prețul de referință al gazelor din UE, cel de pe piața olandeză TTF, a coborât la 55 euro/MWh, de la un maxim de 340 euro/MWh atins în luna august, transferul acestor ieftiniri către consumatorii casnici și non-casnici nu va fi unul rapid. Furnizorii europeni, inclusiv cei din România, au achiziționat anul trecut, gaze la prețuri extrem de ridicate, o parte din acestea fiind înmagazinate pentru a putea trece această iarnă fără probleme de aprovizionare. În prezent, chiar dacă prețul pe termen mediu și scurt al gazelor este de 55 euro/MWh, furnizorii își alimentează clienții cu gaze extrase din depozite, injectate la prețuri de sute de euro/MWh.

Mai este important: O reducere a prețurilor la consumatorii finali ar fi putut apărea în primăvară, când alimentarea cu gaze extrase din depozite s-ar fi încheiat. Numai că furnizorii vor fi obligați să se pregătească pentru iarna viitoare, iar o eventuală diminuare a prețurilor ar putea conduce la creșterea sezonieră a cererii.

Nicușor Dan: Am semnat contractele de finanțare prin PNRR pentru modernizarea și extinderea Sistemului de Semaforizare Inteligentă din Capitală CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Am semnat contractele de finanțare prin PNRR pentru modernizarea și extinderea Sistemului de Semaforizare Inteligentă din Capitală

În prezent, susține Comisia Europeană, contractele futures sugerează că prețurile gazelor vor rămâne la 55-70 euro/MWh, o medie cu 57% și 42% sub ipotezele prognozelor de toamnă pentru 2023 și, respectiv, 2024

“Cu toate acestea, prețurile gazelor se situează încă la un nivel de peste trei ori mai ridicat decât în 2019. Mai mult, într-un context de volatilitate ridicată pe fondul tensiunilor geopolitice, o creștere a prețurilor precum cea experimentată în 2022 nu poate fi exclusă, mai ales că importurile de gaz natural lichefiat (GNL) au devenit principala sursă de gaze naturale pentru UE. O revenire mai viguroasă a cererii Chinei decât cea anticipată după redeschiderea economiei acesteia poate stimula cererea globală de GNL, scumpind costurile din vară de reumplere a depozitelor. Riscul unei penurii de gaze în iarna 2023-2024 nu poate fi exclus”, susține CE.

Pe 12 februarie, UE avea depozitați 740 TWh (66% din capacitatea totală), din care în România erau înmagazinați 17,7 TWh, reprezentând 54,2% din capacitatea totală de depozitare.

După izbucnirea ostilităților în Ucraina, Rusia a redus treptat fluxurile de gaze către Europa, însă iarna blândă și diminuarea voluntară a consumului, a permis conservarea gazelor depozitate anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
ue
război
rusia
ucraina