Britanicii pot rămâne fără curent electric 3 ore pe zi la iarnă. Decizia trebuie semnată și de regele Charles al III-lea. Reacția Guvernului

Britanicii pot rămâne fără curent electric 3 ore pe zi la iarnă. Decizia trebuie semnată și de regele Charles al III-lea. Reacția Guvernului
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 oct 2022

Gospodăriilor din Marea Britanie le poate fi întreruptă alimentarea cu electricitate 3 ore pe zi la iarnă, în unele zile, din cauza penuriei de resurse din întreaga Europă, pe fondul scăderii dramatice a livrărilor de gaze naturale de către gigantul rus de stat Gazprom, potrivit operatorului de transport și sistem din Regatul Unit, National Grid.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Operatorul spune că probabilitatea ca o astfel de măsură să fie necesară este redusă, însă a găsit totuși de cuviință să o includă ca scenariu pesimist în proiecțiile sale privind securitatea în aprovizionare în sezonul rece.

VIDEO Nou jucător - Brandul de lux francez Guerlain, cu Angelina Jolie ca ambasadoare, vine cu magazin propriu în România CITEȘTE ȘI VIDEO Nou jucător - Brandul de lux francez Guerlain, cu Angelina Jolie ca ambasadoare, vine cu magazin propriu în România

Practic, asta ar însemna că locuitorii din diferitele regiuni ale Marii Britanii vor fi notificați cu o zi în avans că, în intervale de timp diferite pentru fiecare regiune (nu tuturor deodată), li se va tăia curentul timp de 3 ore. Per total, întreruperile ar genera, în fiecare zi de aplicare, reduceri cu 5% ale consumului de electricitate al țării.

Întreruperile ar urma să se aplice în situațiile în care centralele electrice pe gaze nu ar avea suficient combustibil, iar importurile de energie din străinătate ar scădea semnificativ.

INEDIT Lukașenko interzice inflația în Belarus: „Nu de mâine, de azi!” CITEȘTE ȘI INEDIT Lukașenko interzice inflația în Belarus: „Nu de mâine, de azi!”

Legislația în vigoare prevede că, formal, o astfel de măsură trebuie recomandată de către secretarul de Comerț de la Londra Consiliului de Coroană. Acesta o supune spre aprobare regelui Charles al III-lea, care trebuie să semneze un ordin în acest sens.

Și în România, cum a anunțat în premieră Profit.ro, Dispecerul Energetic Național (DEN), din cadrul operatorului de transport și sistem Transelectrica, estimează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine, în orele de vârf de sarcină ale serii, în consecință și riscul de intrare a sistemului energetic în stare de alertă ca urmare a funcționării fără rezerve, va crește masiv față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior, de la 180 MW la 1.260 MW, în scenariul moderat elaborat de instituție, și de la 1.830 la 3.490 MW în scenariul pesimist, recomandând autorităților, printre altele, să îi pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raționalizări, în ″situații previzibile de criză energetică″, și să relaxeze temporar restricțiile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate și gaze.

Guvernul britanic a transmis că la acest moment nu le cere locuitorilor să folosească mai puțină energie.

Avertismentul emis de National Grid referitor la posibile întreruperi de electricitate are la bază scenariul cel mai nefavorabil, în care Marea Britanie nu va putea să importe electricitate din Europa și va avea dificultăți în a atrage suficiente importuri de gaz pentru a alimenta centralele.

Guvernul, care a intervenit cu un pachet de sprijin pentru populație în fața facturilor explozive la energie, a arătat că deocamdată lucrează împreună cu furnizorii de energie și agenția de reglementare Ofgem pentru a-i recompensa pe utilizatorii care își reduc voluntar consumul în orele de vârf.

viewscnt
Afla mai multe despre
intrerupere alimentare curent electric
taiere curent electric
blackout
pana de curent
criza energetica