Calcule - Cu cât crește factura la curent din cauza aerului condiționat

Calcule - Cu cât crește factura la curent din cauza aerului condiționat
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2024

Meteorologii au anunțat pentru acest sfârșit de săptămână temperaturi caniculare. Căldura de afară se resimte puternic în locuințe, astfel că cei care au montate aparate de aer condiționat se vor vedea nevoiți să le pornească pentru a face suportabilă atmosfera din case.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Tot confortul are și un preț și nu e deloc mic, relevă o serie de calcule pentru a determina cu cât crește factura pentru energie în zilele caniculare din cauza aerului condiționat.

Nu \ CITEȘTE ȘI Nu "scapă" nimeni: Începe lărgirea plajelor în noi stațiuni de pe litoralul românesc. Primele lucrări încep în scurt timp

Într-un apartament cu două camere din București, consumul de energie electrică medie ajunge până la 100 KWh, fără utilizarea unui sistem de aer condiționat. Astfel, factura lunară cu energie electrică pentru un apartament se ridică la circa 66,47 lei cu TVA inclus (datorită faptului că avem un preț plafonat diferit pentru un consum lunar sub 100 kWh/lună – 0,68 lei/kWh), arată o analiza Asociației Energia Inteligentă, citată de Ziare.com

Un sistem de aer condiționat de 18.000 BTU/h (5.274 W), care poate să asigure necesarul de frig dintr un apartament de 2 camere, are un consum de aproximativ 1,55 kWh pentru a răci aerul de la 30 – 32 C la 25 – 27 C.

Într-o lună de vară cu temperaturi normale în București, acesta funcționează în medie circa 4 ore pe zi, cca. 100 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 185 kWh/lună.

Tranzacție în IT-ul românesc - Roweb a fost cumpărată de unul dintre cele mai mari grupuri de software din Bulgaria CITEȘTE ȘI Tranzacție în IT-ul românesc - Roweb a fost cumpărată de unul dintre cele mai mari grupuri de software din Bulgaria

Având în vedere că funcționarea sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 87 kWh/lună (47% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 0.8 leikWh/lună pentru un consum între 100 – 255 kWh/lună, factura lunară crește cu 123%, la 148 lei cu TVA inclus.

De precizat că factura la energie electrică crește cu circa 81 lei/lună datorită temperaturilor de vară, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică.

FOTO Mii de dosare de daune după furtuna de săptămâna trecută. CEO-ul Asirom s-a dus pe teren CITEȘTE ȘI FOTO Mii de dosare de daune după furtuna de săptămâna trecută. CEO-ul Asirom s-a dus pe teren

În situația în care temperaturile aerului ating valori de 38 – 40 C, necesarul de frig pentru a asigura o temperatură a aerului de 25 C în apartament crește, respectiv crește numărul de ore de funcționare a echipamentului de aer condiționat. Acesta funcționează în medie circa 6,5 ore pe zi, 195 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de circa 272 kWh/lună.

Având în vedere că funcționarea intensivă a sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 202 kWh/lună (64% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 1,3 lei kWh/lună pentru un consum între 255 – 300 kWh/lună, factura lunară crește cu 425% (față de situația în care nu ar fi fost folosit un sistem de aer condiționat), la 349 de lei cu TVA inclus.

Barcelona se pregătește să elimine închirierea apartamentelor pentru turiști CITEȘTE ȘI Barcelona se pregătește să elimine închirierea apartamentelor pentru turiști

De precizat că factura la energie electrică crește cu circa 349 de lei/lună, ca urmare a temperaturilor extreme, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică.În situația în care nu am fi avut prețuri plafonate și diferențiate la energie electrică temperaturile extreme din această lună ar fi dublat facturile românilor la energie electrică (considerând prețul energiei electrice la un nivel de 0,68 lei/kWh), dar prețurile plafonate și diferențiate le va crește cu până de 4 ori. 

viewscnt
Afla mai multe despre
aer conditionat
factura