CEZ va plăti dividende record pentru 2022

CEZ va plăti dividende record pentru 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2023

Producătorul ceh de electricitate CEZ a propus să plătească dividende record pentru 2022, de 117 coroane (5,51 dolari) pe acțiune, după ce creșterile de pe piețele de energie au majorat veniturile anul trecut, dar a avertizat că în acest an câștigurile vor fi afectate de noile taxe, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

CEZ a raportat un declin de 60% al profitului net ajustat în primul trimestru din 2023, la 10,8 miliarde de coroane (508,43 milioane de dolari), în timp ce profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) a înregistrat un declin de 26%, la 32,5 miliarde de coroane, scrie Agerpres.

TABEL Premieră în gaze naturale: România a exportat mai mult decât a importat. Explozie de livrări la extern, în Ungaria și Republica Moldova CITEȘTE ȘI TABEL Premieră în gaze naturale: România a exportat mai mult decât a importat. Explozie de livrări la extern, în Ungaria și Republica Moldova

Fluctuațiile de pe piețe, după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, au dus la creșterea prețurilor la electricitate, majorând câștigurile companiile. Guvernul ceh a aprobat în 2022 plafonarea veniturilor companiilor care produc electricitate, pentru a putea finanța măsurile destinate reducerii poverii prețurilor mari asupra gospodăriilor și companiilor.

CEZ, unde statul ceh deține o participație de 70%, a informat că impozitele și taxele impuse de Guvern au costat compania 19 miliarde de coroane în primul trimestru din 2023.

Compania a înrăutățit ușor limita superioară a previziunilor sale privind câștigurile din 2023, așteptând un profit net ajustat între 33 și 37 miliarde de coroane, în scădere de la 78,4 miliarde de coroane în 2022. în timp ce EBITDA ar urma să scadă la 105 - 115 miliarde de coroane.

CEZ a anunțat că va plăti anul acesta peste 100 miliarde de coroane statului ceh sub formă de dividende, impozite și taxe asupra veniturilor.

La închiderea ședinței de miercuri a Bursei de la Praga, acțiunile CEZ înregistrau o valoare de 1.222 coroane, cel mai ridicat nivel din 2008. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
dividende