China sfidează sancțiunile occidentale, Rusia devenind cel mai mare furnizor al său de petrol în 2023

China sfidează sancțiunile occidentale, Rusia devenind cel mai mare furnizor al său de petrol în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 ian 2024

Rusia a depășit Arabia Saudită, devenind cel mai important furnizor de țiței al Chinei în 2023, în în condițiile în care cel mai mare importator de țiței din lume a sfidat sancțiunile occidentale, pentru a cumpăra cantități mari de petrol la preț redus destinate fabricilor sale de procesare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Rusia a livrat anul trecut o cantitate record de 107,02 milioane de tone de țiței către China, echivalentul a 2,14 milioane de barili pe zi (bpd), arată datele vamale chineze, cu mult mai mult decât alți mari exportatori de petrol, cum ar fi Arabia Saudită și Irakul, scrie News.ro.

Românii ar putea începe să suporte costurile transportului de la țărm al gazelor din Neptun Deep încă din toamnă, cu cel puțin 2 ani înainte de demararea producției CITEȘTE ȘI Românii ar putea începe să suporte costurile transportului de la țărm al gazelor din Neptun Deep încă din toamnă, cu cel puțin 2 ani înainte de demararea producției

Importurile din Arabia Saudită, anterior cel mai mare furnizor al Chinei, au scăzut cu 1,8%, până la 85,96 milioane de tone, deoarece gigantul petrolier din Orientul Mijlociu a pierdut cota de piață în favoarea țițeiului rusesc mai ieftin.

Evitat de mulți cumpărători internaționali în urma sancțiunilor occidentale cu privire la invadarea Ucrainei de către Kremlin în 2022, țițeiul rus a fost tranzacționat cu reduceri semnificative față de valorile de referință internaționale în mare parte a anului trecut, pe fondul unui plafon de preț impus de Occident.

Accelerarea cererii de la rafinăriile chineze și indiene pentru petrolul cu preț mic a crescut prețul țițeiului rusesc ESPO în 2023, depășind plafonul de preț al barilului de 60 de dolari, al Grupului celor șapte, impus în decembrie 2022, pe măsură ce au proliferat opțiunile alternative de transport și asigurare pentru eludarea sancțiunilor.

Transporturile de țiței ESPO pentru livrarea în decembrie au avut prețuri la o reducere de aproximativ 50 de cenți până la 20 de cenți pe baril față de indicele de referință ICE Brent, față de o primă de 1 dolar pentru mărfurile livrate în octombrie și o reducere de 8,50 dolari pentru transporturile livrate în martie, potrivit surselor comerciale.

În același timp, Arabia Saudită a crescut prețurile pentru petrolul său de referință Arab Light din iulie, împingând unele rafinării să caute mărfuri mai ieftine.

Pentru a susține prețurile, Arabia Saudită și Rusia, doi dintre primii trei mari producători de petrol din lume, au anunțat anul trecut reduceri de producție și export.

Arabia Saudită efectuează reduceri de producție de 1 milion de barili pe zi în acest trimestru, în timp ce Rusia a declarat că va mări reducerea exporturilor în acest an la 500.000 de barili pe zi, de la 300.000 de barili pe zi.

Rafinăriile chineze folosesc traderi intermediari pentru a se ocupa de transportul și asigurarea țițeiului rusesc, pentru a evita încălcarea sancțiunilor occidentale.

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România: Ioana Dăncăneț, general manager Matca Transylvanian Sanctuary: Pentru a stimula și a dezvolta turismul în România, aș investi în primul rând în educație CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România: Ioana Dăncăneț, general manager Matca Transylvanian Sanctuary: Pentru a stimula și a dezvolta turismul în România, aș investi în primul rând în educație

Cumpărătorii folosesc, de asemenea, apele din largul Malaeziei ca punct de transbordare pentru mărfurile sancționate din Iran și Venezuela.

Importurile etichetate ca provenind din Malaezia au crescut cu 53,7% anul trecut. China nu a raportat nicio livrare oficială de țiței venezuelean în decembrie, în ciuda unei relaxări a sancțiunilor SUA asupra Caracasului în octombrie, în urma unui acord între administrația președintelui Nicolas Maduro și opoziția sa politică.

Livrările către China din SUA au crescut anul trecut cu 81,1%, în ciuda tensiunilor geopolitice dintre Beijing și Washington, pe măsură ce producția de țiței din SUA a crescut.

Importurile totale de țiței ale Chinei pentru 2023 au crescut la un record de 563,99 milioane de tone, echivalentul a 11,28 milioane bpd.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
petrol
rusia