Szijjarto: Ungaria construiește noi conexiuni energetice cu România și Serbia

Szijjarto: Ungaria construiește noi conexiuni energetice cu România și Serbia
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2024

Ungaria construiește noi conexiuni energetice cu România și Serbia, deoarece și perioada care a trecut a demonstrat că nivelul de securitate al țărilor implicate crește cu fiecare nouă conexiune, a anunțat ministrul ungar de externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó, vineri, la Atena, relatează MTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La ședința grupului de lucru care vizează consolidarea conexiunilor energetice din Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), șeful diplomației ungare a declarat că există trei obiective principale în ceea ce privește viitorul aprovizionării cu energie: să se poată produce electricitate în cantități mari, ieftin și într-un mod ecologic. Iar astăzi, îndeplinirea simultană a acestor trei condiții este posibilă numai cu energia nucleară, a punctat Szijjártó, citat de News.ro.

Prin urmare, ministrul și-a exprimat speranța că țările din Europa Centrală și de Sud-Est vor acționa în mod unit împotriva tuturor tipurilor de discriminări și atacuri ideologice împotriva energiei nucleare.

Moldova va cumpăra gaze naturale lichefiate aduse din SUA în portul grec Alexandroupolis și transportate prin rețeaua europeană de conducte CITEȘTE ȘI Moldova va cumpăra gaze naturale lichefiate aduse din SUA în portul grec Alexandroupolis și transportate prin rețeaua europeană de conducte

În acest sens, Péter Szijjártó a amintit că în urma extinderii centralei nucleare de la Paks, capacitatea nucleară a Ungariei va crește, până la începutul deceniului următor, de la 2000 de megawați la 4400 de megawați.

Și capacitatea rețelei energetice regionale trebuie extinsă cât mai curând posibil, ceea ce va face să putem profita reciproc de dezvoltările pe care le face fiecare, a mai subliniat politicianul maghiar.

„Cu cât suntem mai conectați, cu atât suntem mai în siguranță – așa cum a arătat-o și perioada trecută”, a spus ministrul de externe.

Péter Szijjártó a vorbit și despre proiectele semnificative de dezvoltare a infrastructurii planificate în acest scop, asupra cărora guvernul maghiar a convenit deja cu unele dintre țările vecine.

Ministrul a subliniat: capacitatea liniei de transport de 400 de kilovolți dintre Ungaria și Serbia va fi dublată, iar între Ungaria și România se află în curs de pregătire construirea unei noi legături de înaltă tensiune.

În cele din urmă, Szijjártó a anunțat că a fost solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru proiectul în cadrul căruia va fi înființată o bursă regională de energie electrică central-europeană, împreună cu Serbia și Slovenia. În acest sens, acordurile dintre companii au fost încheiate deja, iar planul este ca sistemul să devină operațional până la sfârșitul primelor șase luni din acest an.

„Solicităm Comisiei Europene să privească securitatea energetică a regiunii Europei Centrale și de Sud-Est drept o chestiune europeană”, a afirmat ministrul ungar de externe.

Péter Szijjártó a subliniat, de asemenea, că sprijinul financiar al UE ar fi justificat și deoarece aceste proiecte servesc nu numai intereselor cetățenilor sârbi, români, maghiari sau sloveni, ci și intereselor cetățenilor europeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
peter szijjarto
romania
serbia
energie
ungaria