AIEA: Noi mine în jurul centralei nucleare de la Zaporojie

AIEA: Noi mine în jurul centralei nucleare de la Zaporojie
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2024

Noi mine au fost plasate în jurul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, a anunțat, vineri seara, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de lefigaro.fr.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aflată sub controlul forțelor Moscovei din martie 2022, centrala, cea mai mare din Europa, a fost afectată de mai multe ori de întreruperi de energie electrică legate de lupte, iar armata rusă acuză în mod regulat Ucraina că o amenință. "Minele au fost relocate de-a lungul perimetrului centralei ZNPP", a precizat AIEA, cu sediul la Viena, într-un comunicat, citat de News.ro.

Minele fuseseră îndepărtate în noiembrie, dar au fost reinstalate, ceea ce este "incompatibil cu cerințele de securitate ale AIEA", potrivit comunicatului. Ele se află "într-o zonă (...) interzisă angajaților care operează centrala", între gardul interior și cel exterior al instalației, potrivit AIEA. AIEA s-a plâns că agenția încă nu are acces la mai multe părți ale centralei.

IEA a revizuit în creștere estimările privind cererea de petrol CITEȘTE ȘI IEA a revizuit în creștere estimările privind cererea de petrol

La începutul acestei luni, Moscova a invocat motive de securitate pentru limitarea accesului. Tensiunile dintre Moscova și Kiev pe această temă sunt recurente, iar AIEA acționează ca mediator, asigurând în același timp securitatea sitului alături de ruși.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala nucleară zaporojie
contraofensivă ucraina
război rusia ucraina