Chinezii preiau 51% din KMG International. Cum rămâne cu datoriile istorice ale Rompetrol?

Chinezii preiau 51% din KMG International. Cum rămâne cu datoriile istorice ale Rompetrol?
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 dec 2015

Compania chineză privată CEFC China Energy Company Ltd va prelua 51% din KMG International, fosta Rompetrol Group, care operează, printre alte active, rafinăriile Petromidia și Vega, precum și benzinăriile Rompetrol, transmite Reuters. Deal-ul face parte dintr-un pachet complex de tranzacții în sectoarele de petrol și gaze, energie nucleară și telecomunicații în valoare de peste 4 miliarde de dolari, convenit luni între autoritățile din China și Kazahstan. Rămâne de văzut în ce măsură noul acționar majoritar al KMG International va respecta angajamentele consfințite în memorandumul semnat în 2013 de compania kazahă cu statul român în privința stingerii datoriilor istorice ale Rompetrol sau va solicita renegocierea acestora. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

KMG International este controlată integral, în prezent, de compania petrolieră de stat a Kazahstanului, KazMunayGas, și include rafinăriile Petromidia și Vega, terminalul petrolier Midia, o divizie petrochimică, o firmă de trading de țiței și alte materii prime, precum și rețele de benzinării în România, Republica Moldova, Bulgaria, Spania și Georgia, operate sub brandul Rompetrol.

La finalul lunii septembrie, KMG International a semnat un acord cu cei de la CEFC, în baza căruia s-a angajat să vândă companiei chineze, până la finalul acestui an, 51% din acțiunile distribuitorului francez de carburanți Dyneff. KMG International, pe atunci Rompetrol Group, preluase Dyneff, cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franța, la finalul anului 2005, când Rompetrol era controlată de Dinu Patriciu.

În noiembrie, Financial Times scria că statul kazah intenționează să privatizeze integral KazMunayGas, proprietarul KMG International, dar și alte companii majore de stat, demersul fiind motivat de necesitatea de a compensa reducerea masivă a veniturilor bugetare ale Kazahstanului rezultate din exporturi de țiței, ca urmare a prăbușirii cotațiilor internaționale la petrol.

Până la 1 miliard de dolari

Potrivit unei surse din CEFC, citate de Reuters, valoarea KMG International este estimată de compania chineză între 500 de milioane și 1 miliard de dolari.

Aceeași sursă a declarat că CEFC intenționează să investească "miliarde de dolari" în extinderea rețelelor de benzinării ale KMG International, la 3.000 de stații de alimentare, de la circa o mie în prezent. O parte din bani vor proveni dintr-un fond de investiții pentru infrastructură creat de statul chinez, așa-numitul "fond al Drumului Mătăsii", cu resurse de 40 de miliarde de dolari.

China încearcă să revitalizeze anticul drum comercial al Mătăsii cu un plan ambițios care include construirea de căi ferate, autostrăzi, facilități de producție și prelucrare de petrol și gaze, linii electrice și alte elemente de infrastructură de-a lungul mai multor țări din centrul, vestul și sudul Asiei.

CEFC China Energy Company Ltd își derulează principalele operațiuni la Shanghai și Beijing, însă și-a creat și o divizie de trading de țiței în Singapore, recrutând executivi de la giganții energetici chinezi de stat PetroChina și Sinopec.

Sunt implicați și partenerii Nuclearelectrica de la Cernavodă

Tot în baza acordului dintre guvernele chinez și kazah, CGN Mining Co, subsidiară a companiei de stat China General Nuclear Power Corporation, a anunțat că s-a înțeles cu monopolul nuclear kazah Kazatomprom să preia o participația minoritară la acesta pentru a participa la exploatarea zăcămintelor de uraniu ale Kazahstanului. O altă subsidiară a gigantului chinez, CGNPC Uranium Resources, va colabora de asemenea cu Kazatomprom la furnizarea de combustibil nuclear pentru clienți din China, Kazahstan și posibil și din alte state.

AGA Nuclearelectrica, companie controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, cu 82,42% din acțiuni, a aprobat, pe 22 octombrie, memorandumul privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nuclear-electrică de la Cernavodă în parteneriat cu China General Nuclear Power Corporation.

După semnarea memorandumului de înțelegere, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation trebuie să înceapă negocierile pentru acordul investitorilor în proiect și pentru actul constitutiv al companiei mixte care urmează să îl implementeze, compania mixtă având nevoie și de avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru înființare, potrivit memorandumului de înțelegere.

Kazahii s-au angajat să plătească minim 200 milioane dolari pe 27% din RRC

La 15 februarie 2013, statul român, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), și The Rompetrol Group NV, actualmente KMG Interntional, au încheiat un memorandum de înțelegere care prevede că KazMunayGas, acționarul majoritar al Rompetrol, va plăti 200 de milioane de dolari din datoria istorică a Rompetrol de 688 milioane de dolari către statul român, în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia. În prezent, KMG International controlează 48,11% din acțiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei - 44,69%.

Memorandumul mai prevedea că statul român va garanta menținerea unei participații nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioadă de trei ani. Ca premisă a implementării tranzacției, s-a convenit că vor trebui încetate toate litigiile și măsurile administrative inițiate de MFP împotriva RRC, ca urmare a conversiei în acțiuni a obligațiunilor deținute de statul român și nerăscumpărate de RRC până la scadență.

În iunie anul acesta, Guvernul a decis că Ministerul Energiei va vinde 26,69% din titlurile Rompetrol Rafinare, la un preț minim de 200 de milioane de dolari, acționarul majoritar al companiei, KMG International, având drept de preemțiune asupra acestei participații. Ulterior, în octombrie, ministrul Energiei de atunci, Andrei Gerea, declara, pentru Bloomberg, că România caută să finalizeze până la jumătatea anului viitor vânzarea participației la Rompetrol Rafinare, singurul potențial cumpărător fiind acționarul majoritar KMG International. Cu o lună înainte, Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte KMG International, arăta că reprezentanții KMG International sunt hotărâți să își onoreze angajamentele față de statul român în privința Rompetrol Rafinare, iar privatizarea a 26,69% din rafinăria de la Petromidia ar putea avea loc în prima parte a anului viitor.

Memorandumul menționat, care a fost aprobat prin HG în ianuarie 2014, mai prevedea că grupul KazMunayGas urma să constituie, "în cel mai scurt timp", un fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari pentru investiții în sectorul energetic din România. La fond urma să participe cu resurse și statul român. În acest scop, s-a dat o OUG prin care Ministerul Energiei căpăta dreptul de a participa cu capital la înfiiințarea de companii.

"Modificarea legislației  se impune pentru derularea de urgență a demersurilor necesare pentru înființarea unei societăți cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiții, sub forma unei societăți pe acțiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România, întrucât tranzacția convenită prin Memorandumul de înțelegere încheiat între statul român și The Rompetrol Grup N.V. a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 35/2014, iar Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, actualmente Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, are mandat din partea Guvernului să desemneze o societate nou-înființată, cu capital integral de stat, care să participe ca reprezentant al statului român", se arăta în nota de fundamentare a OUG.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
rompetrol group
kgm international
kazmunaygas
kazahstan
china
datorii rompetrol