Cioloș îl retrage pe Borc, fost șef Lafarge, din problematica certificatelor verzi, pentru a evita un conflict de interese

Cioloș îl retrage pe Borc, fost șef Lafarge, din problematica certificatelor verzi, pentru a evita un conflict de interese
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 feb 2016

Premierul Dacian Cioloș i-a acordat, miercuri, lui Claudiu Vrînceanu, secretar de stat din Ministerul Economiei, atribuții de aplicare a normelor legale privind exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile, pentru a fi evitat riscul ca ministrul Economiei, Costin Borc, să fie considerat în conflict de interese, ca urmare a faptului că a condus anterior activitățile din România ale grupului CRH (fost Lafarge), două companii din grup fiind beneficiare ale acestui ajutor de stat. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Astăzi, premierul l-a însărcinat pe colegul meu, domnul secretar de stat Claudiu Vrînceanu, să se ocupe de subiectul certificatelor verzi. În acest fel, se evită orice posibilitate ca eu să fiu într-un conflict de interese legat de fosta mea poziție la o companie care a obținut în 2015 (înainte de numirea mea ca ministru al Economiei) o exceptare de la plata unei cote de certificate verzi", a explicat ministrul Economiei, Costin Borc.

Anterior, el solicitase oficial Agenției Naționale de Integritate (ANI) să-i comunice în ce măsură fosta sa poziție de director general al CRH, grup beneficiar al ajutorului de stat, constând în scutirea parțială de certificate verzi, prezintă riscuri de incompatibilitate și conflict de interese în ceea ce privește dispozițiile ministeriale de aplicare a legislației de acordare a acestui ajutor de stat.

ASF a aprobat prospectul ofertei de preluare obligatorie pentru Banca Comercială Carpatica CITEȘTE ȘI ASF a aprobat prospectul ofertei de preluare obligatorie pentru Banca Comercială Carpatica

Potrivit informațiilor Ministerului Economiei, din grupul CRH, pe lista beneficiarilor de scutiri parțiale de la obligația de subvenționare a energiei regenerabile se aflau, în decembrie anul trecut, companiile Holcim (scutire cuprinsă între 2 și 5 milioane euro) și Lafarge Ciment (între 1 și 2 milioane euro).

Luni, 22 februarie, ANI a trimis o scrisoare de răspuns Ministerului Economiei, în care explica că există într-adevăr un risc de conflict de interese în care s-ar putea afla ministrul Borc, ca emitent de dispoziții de aplicare a legislației scutirii de certificate verzi, risc care s-ar menține și în cazul în care ministrul ar delega personal respectivele atribuții altui oficial din minister. ANI recomanda, totodată, luarea de măsuri pentru evitarea acestui risc.

Soluția găsită a fost ca delegarea sarcinilor legate de aplicarea legislației privind scutirea de certificate verzi să fie făcută nu de către ministrul Borc, ci de către premierul Dacian Cioloș. Astfel, joi a fost publicată în Monitorul Oficial decizia premierului Cioloș prin care secretarul de stat din Ministerul Economiei Claudiu Vrînceanu preia atribuțiile necesare pentru punerea în aplicare a HG nr. 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la o parte din obligațiile de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile.

"Domnul secretar de stat Claudiu Vrînceanu va semna, în calitate de reprezentant al Ministerului Economiei, toate documentele necesare în vederea obiectivului", se arată în decizia semnată de Cioloș.

RCS&RDS acordă acționarilor dividende de 40 milioane de lei CITEȘTE ȘI RCS&RDS acordă acționarilor dividende de 40 milioane de lei

Astfel, tânărul secretar de stat Vrînceanu primește o însărcinare dificilă și de mare răspundere, în condițiile în care Ministerul Economiei trebuie să clarifice până la 1 martie data exactă de la care se aplică scutirea parțială de la obligația de achiziție de certificate verzi pentru companiile mari consumatoare de energie care au obținut acorduri de exceptare în acest sens.

Această clarificare a legislației în vigoare este necesară pentru ca, în baza ei, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să stabilească cantitatea exactă de energie regenerabilă exceptată de la subvenționare prin certificate verzi anul acesta, iar în continuare - cota anuală obligatorie de achiziție de certificate verzi aferentă anului 2016.

Clarificarea are o miză mare atât pentru companiile care au obținut acord de exceptare, cât și pentru ceilalți consumatori de energie electrică, respectiv populația și micile întreprinderi, care vor suporta pe facturi, în compensație, certificatele verzi de care sunt scutiți marii consumatori industriali. În funcție de data intrării în vigoare a scutirilor pentru industrie, povara energiei regenerabile în facturile micilor consumatori va fi mai mică sau mai mare.

Problema este că în HG nr. 495/2014 se stipulează doar că "exceptarea [...] se aplică la cota obligatorie de achiziție de certificate verzi care se aplică furnizorilor de energie, comunicată de ANRE, începând cu anul în care a fost obținut acordul de exceptare", fără a fi indicată o dată precisă de la care aceste acorduri intră în aplicabilitate. Interpretarea unanimă a companiilor beneficiare de scutire este că exceptarea trebuie aplicată de la 1 ianuarie 2015, în timp ce ANRE anunța, luna trecută, că scutirea va intra în vigoare, de la caz la caz, de la data la care fiecare companie scutită a obținut acordul de exceptare de la Ministerul Economiei.

Și săptămâna aceasta, ANRE a anunțat oficial că "având în vedere că Guvernul României nu a emis o interpretare oficială în ceea ce privește momentul aplicării acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului 2015, calculul cotei obligatorii de certificate verzi a fost elaborat cu considerarea că acordurile de exceptare nu pot produce efecte retroactiv (inainte de data emiterii acordului), ci numai după data emiterii acestora".

Guvernul înființează un Fond special prin care IMM să primească ajutoare de stat pentru reducerea consumului de energie CITEȘTE ȘI Guvernul înființează un Fond special prin care IMM să primească ajutoare de stat pentru reducerea consumului de energie

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

"În cazul în care se iau în calcul și acordurile pentru exceptare emise până la sfârșitul anului 2015 (circa 7.000 GWh) și în 2016 (circa 1.000 GWh, suplimentar față de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică ne-exceptați (populație și IMM-uri) va înregistra o creștere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh", potrivit unui comunicat al Executivului, emis la finele anului trecut.

La începutul lunii decembrie 2015, Ministerul Economiei a publicat lista companiilor care au obținut de acorduri de exceptare, din care reieșea că Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Silcotub Zalău, Carpat Cement, Rompetrol Rafinare, Linde Gaz și Holcim sunt cei mai mari beneficiari ai ajutorului de stat constând în reducerea cu până la 85% a cotei obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile, pe listă fiind și alte nume mari din industrie, precum OMV Petrom, Azomureș sau Saint Gobain, dar și 7 companii cu statut de IMM.

În total, până în prezent, 37 de companii au obținut acest ajutor de stat în 2015, potrivit listei publicate de Ministerul Economiei, în care nu se precizează valorile exacte ale ajutoarelor pentru fiecare companie, ci doar aproximări, în conformitate cu standardele de transparență decise de autoritățile de la Bruxelles. Reducerea, care poate merge de la 40% la 85%, vizează cota obligatorie de achiziție de certificate verzi de anul acesta, care se calculează în funcție de consumul de energie electrică din 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificate verzi
factura energie electrica
energie regenerabila
scutire certificate verzi
acorduri exceptare certificate verzi
ministerul economiei
costin borc
claudiu vrinceanu