CJUE: Belgia a prelungit durata de viață a două reactoare nucleare cu zece ani fără să respecte reglementările și trebuie să regularizeze situația

CJUE: Belgia a prelungit durata de viață a două reactoare nucleare cu zece ani fără să respecte reglementările și trebuie să regularizeze situația
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2019

Justiția europeană consideră că Belgia  trebuie să-și regularizeze situația reactoarelor nucleare Doel 1 și 2, situate în apropiere de Antwerpen (nord), a căror durată de viață a fost prelungită în 2015, prin furnizarea unei evaluări de mediu, potrivit unei hortărâri pronunțate luni, relatează AFP, cittă de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statul belgian trebuie, de asemenea, să justifice faptul că decizia prelungirii folosirii celor două reactoare a fost luată în vederea ”îndepărtării unei amenințări reale și grave a întreruperii aprovizionării cu electricitate”.

Dosarul urmează să fie tranșat de Curtea Constituțională belgiană, ținând cont de această interpretare a Curții de Justiție a Uniuniii Europene (CJUE), solicitată în urma unei plângeri depuse de două asociații belgiene de protecția mediului.

Potrivit CJUE, curte cu sediul la Luxemburg, Belgia nu a respectat reglementările atunci când a decis să prelungească durata de viață a două reactoare nucleare - fără un studiu prealabil de mediu.

Lira sterlină atinge un nou minim din ultimii peste 2 ani față de dolar, pe fondul informațiilor privind pregătirile pentru un Brexit fără acord CITEȘTE ȘI Lira sterlină atinge un nou minim din ultimii peste 2 ani față de dolar, pe fondul informațiilor privind pregătirile pentru un Brexit fără acord

Un asemenea proiect este echivalent cu deschiderea unei noi centrale și necesită, astfel, acest tip de evaluare, potrivit cadrului prevăzut de directiva UE ”Habitate” cu privire la protecția naturii, precizează Curtea.

Însă, ”dreptul Uniunii nu se opune ca evaluările să fie efectuate cu titlul de regularizare, în contextul în care proiectul este în curs de realizare sau chiar după ce este realizat”, se precizează într-un comunicat ce însoțește hotărârea.

Belgia a decis în 2003 să pună capăt producției de electricitate nucleară și s-a angajat să-și scoată din serviciu centralele după 40 de ani de serviciu.

Două dintre cele patru reactoare ale centralei de la Doel ar fi urmat să fie închise în 2015, însă guvernul a decis anul acesta să le prelungească activitatea cu zece ani, până în 2025.

Această decizie antrenează lucrări de anvergură, estimate la 700 de milioane de euro.

În al doilea rând, CJUE ”apreciază că o prelungire națională poate, dacă dreptul național o permite, să mențină în mod excepțional efectele” măsurilor de prelungire a duratei de viață a reactoarelor.

Însă statul belgian trebuie să justifice ”condițiile imperioase legate de necesitatea îndepărtării unei amenințări reale și grave de întrerupere a aprovizionării cu electricitate” a țării.

ULTIMA ORĂ Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale a demisionat, dar precizează că nu are nicio vină în tragedia de la Caracal CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale a demisionat, dar precizează că nu are nicio vină în tragedia de la Caracal

Belgia dispune în prezent de șapte reactoarea nucleare - patru la centrala Doel și trei la centrala Tihange, în apropiere de Liège (est) -, toate în vârstă de 30-40 de ani, exploatate de Electrabel, filiala gigantului francez Engie (fostul GDF Suez).

Doel 1 și Doel 2 sunt cele mai mici dintre cele șapte reactoare belgiene, cu capacități de 445 și, respectiv, 433 de megawați.

Centralele belgiene se află în apropiere de frontiera de nord și de est, iar două dintre ele (Doel 3 și Tihange 2) au cuve fisurate și sunt considerate ”epuizate”, chiar periculoase, de către vecinii țării, Olanda, Luxemburgul și Germania.

viewscnt
Afla mai multe despre
doel
centrala nucleara
cjue
belgia