Comisia Europeană cere din nou României să transpună Directiva privind energia din surse regenerabile

Comisia Europeană cere din nou României să transpună Directiva privind energia din surse regenerabile
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2022

Comisia Europeană a decis să trimită avize motivate României și altor 9 state, printre care Germania, Polonia și Ungaria, pentru că nu au transpus integral normele UE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile prevăzute în Directiva (UE) 2018/2001.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Această directivă oferă cadrul juridic pentru dezvoltarea energiei din surse regenerabile în sectorul energiei electrice, al încălzirii și răcirii și al transporturilor din UE, notează Comisia.

Directiva stabilește instituirea unui obiectiv obligatoriu la nivelul UE pentru 2030 privind atingerea unei ponderi de cel puțin 32% a energiei din surse regenerabile și include măsuri de asigurare a faptului că sprijinul pentru energia din surse regenerabile este rentabil, precum și de simplificare a procedurilor administrative pentru proiectele privind energia din surse regenerabile.

INFOGRAFICE Vântul a impulsionat exportul de energie și a coborât prețurile spot, printre cele mai reduse din Europa CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Vântul a impulsionat exportul de energie și a coborât prețurile spot, printre cele mai reduse din Europa

De asemenea, directiva facilitează participarea cetățenilor la tranziția energetică și stabilește obiective specifice de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile în sectorul încălzirii și răcirii și în sectorul transporturilor până în 2030. În plus, aceasta consolidează criteriile pentru asigurarea durabilității bioenergiei.

Termenul-limită pentru transpunerea directivei respective în dreptul intern a fost 30 iunie 2021.

În iulie 2021, Comisia a trimis o scrisoare de punere în întârziere către autoritățile din România, Cipru, Croația, Germania, Grecia, Irlanda, Ungaria, Polonia, Portugalia și Luxemburg.

“Până în prezent, Croația, Germania, Ungaria, Polonia, Portugalia și România nu au reușit să furnizeze Comisiei informații clare și precise cu privire la dispozițiile naționale care transpun fiecare dispoziție a directivei, iar Ciprul, Grecia, Irlanda și Luxemburgul au notificat doar parțial măsurile naționale de transpunere a directivei”, arată Comisia.

Cele 10 state au acum la dispoziție două luni pentru a se conforma obligației de transpunere și pentru a notifica Comisia. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
directiva ue privind energia din surse regenerabile
transpunere legislatia nationala
aviz motivat
cjue