Compania Națională a Uraniului pregătește reluarea livrărilor către rezerva de stat

Compania Națională a Uraniului pregătește reluarea livrărilor către rezerva de stat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 apr 2016

Conducerea Companiei Naționale a Uraniului (CNU) a informat Ministerul Energiei că a întreprins demersuri pentru a încheia anul acesta un nou contract de livrare de octoxid de uraniu către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), ceea ce ar reprezenta o gură de oxigen pentru CNU, companie aflată într-o situație financiară extrem de dificilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Conducerea Companiei Naționale a Uraniului SA (...) precizează faptul că a făcut demersurile necesare pentru încheierea contractului de furnizare a octoxidului de uraniu către ANRSPS (...)", se arată într-un document guvernamental.

În ianuarie, Consiliul de Administrație al CNU arăta, într-o informare adresată acționarului unic al companiei, Ministerul Energiei, că este necesară acumularea la rezerva de stat a unui stoc de octoxid de uraniu care să acopere consumul centralei nucleare de la Cernavodă pe 5 ani, în conformitate cu practicile europene privind stocurile de rezervă.

EXCLUSIV Cazul de incompatibilitate de la BVB a atras atenția Consiliului de Administrație CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cazul de incompatibilitate de la BVB a atras atenția Consiliului de Administrație

Potrivit CNU, aceste stocuri sunt necesare pentru asigurarea aprovizionării reactoarelor de la Cernavodă în caz de forță majoră, precum sistarea activității capacităților de producție, fluctuații majore pe piața uraniului, blocarea rutelor de aprovizionare etc.

"Acumularea la stocul de rezervă se realizează anual, cu finanțare de la bugetul de stat, la propunerea ministerului de resort. Prin hotărâre de Guvern se stabilesc cantitățile de octoxid de uraniu și nivelul finanțării pentru constituirea stocului de rezervă, de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale", se menționa în documentul citat.

Anul acesta, însă, problema a fost că ANRSPS nu a putut încheia un nou contract cu CNU, din cauza faptului că în bugetul instituției pe 2016 nu au fost prinse sumele necesare în acest scop. Astfel, este necesară suplimentarea bugetului Administrației pentru achiziționarea de octoxid de uraniu de la CNU.

În 2015, Guvernul a suplimentat bugetul MAI de-abia în septembrie pentru alocarea banilor necesari achiziționării de octoxid de uraniu de către ANRSPS de la CNU. Suma alocată a fost de 62 milioane lei.

Iranul crește livrările de petrol înaintea reuniunii marilor exportatori pe tema înghețării producției globale CITEȘTE ȘI Iranul crește livrările de petrol înaintea reuniunii marilor exportatori pe tema înghețării producției globale

Potrivit Ministerului Energiei, CNU va sista timp de 9 luni activitatea la exploatarea minieră Crucea-Botușana și la platforma de prelucrare Feldioara, perioadă în care se va decide, în baza unei analize, ce activități vor fi menținute, cele declarate neviabile urmând a fi închise sau trecute în conservare. Restructurarea CNU va presupune și concedierea unor salariați, iar legislația în vigoare va fi modificată astfel încât disponibilizații să poată primi venit lunar de completare după ce le expiră ajutoarele de șomaj.

Unul dintre scopurile restructurării CNU este punerea în exploatare efectivă a zăcământului de uraniu Tulgheș-Grințieș din județul Neamț, investiție blocată de mai mult timp din lisă de resurse. De asemenea, se vrea producerea de către CNU a unui stoc de siguranță de octoxid de uraniu, care să acopere necesarul centralei nucleare de la Cernavodă pe 5 ani, la prețuri comparabile cu cele ale furnizorilor de pe piața internațională.

CNU și-a adâncit anul trecut pierderile cu 32% comparativ cu 2014, până la 138,3 milioane lei (circa 31 milioane euro), a precizat compania, pentru News.ro, invocând drept cauză a pierderilor provizioanele constituite pentru datoriile către bugetul de stat.

CNU se află într-o situație critică, inclusiv ca urmare a rezilierii contractului de livrare de pulbere de dioxid de uraniu cu singurul său client, Nuclearelectrica, iar variantele posibile de ieșire din această situație sunt, potrivit unei analize a Consiliului de Administrație din ianuarie anul acesta, prezentată de Profit.ro, închiderea companiei, intrarea sa în insolvență, privatizarea parțială, prin păstrarea unei participații majoritare a statului român, sau fuziunea cu Nuclearelectrica, oricare dintre acestea necesitând măsuri de ordin juridic, economic și strategic din partea Guvernului.

În analiză se arăta că, în cazul menținerii activității CNU, două variante posibile sunt fie fuziunea CNU cu Nuclearelectrica, fie separarea în cadrul CNU a activității miniere de cea a uzinei Feldioara, cu intrarea minelor în programul de închidere și fuziunea uzinei Feldioara cu Nuclearelectrica. În acest caz, se arată în informare, ar putea fi deschise și exploatate noi zăcăminte uranifere, respectiv Primatar I, Primatar II, Bradu, Prisecani și Zona III din județul Neamț. De asemenea, s-ar putea investi în înlocuirea instalațiilor vechi de preparare a minereurilor uranifere și de rafinare a concentratelor tehnice de uraniu de la uzina Feldioara.

viewscnt
Afla mai multe despre
compania nationala a uraniului
cnu
rezerva de stat
rezervele de stat
mai
administratia nationala a rezervelor de stat si probleme speciale
anrsps
ministerul energiei
octoxid de uraniu