Concesiunea OMV Petrom pentru 9 perimetre de hidrocarburi, pregătită să fie prelungită cu 15 ani

Concesiunea OMV Petrom pentru 9 perimetre de hidrocarburi, pregătită să fie prelungită cu 15 ani
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 mai 2023

Perioada de concesiune prevăzută de acordul petrolier încheiat de statul român cu OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze naturale din România, pentru un număr de 9 perimetre de hidrocarburi, este pregătită să fie prelungită cu 15 ani, până în 2042, actul adițional de prelungire fiind propus pentru ședința de guvern de miercuri. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În absența prelungirii, concesiunile ar expira în 2027, înțelegerea inițială fiind perfectată în 1997. Legea petrolului stipulează că durata inițială a concesiunii poate fi de până la 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de până la 15 ani.

ANPC nu știe ce sunt anuitățile și de ce consumatorii iau credite în rate egale. Fără acestea nu s-ar califica la împrumuturi cu rate descrescătoare CITEȘTE ȘI ANPC nu știe ce sunt anuitățile și de ce consumatorii iau credite în rate egale. Fără acestea nu s-ar califica la împrumuturi cu rate descrescătoare

Este vorba de perimetrele petroliere Adjud, Băicoi, Târgoviște, Urziceni Est, București, Craiova, Pitești, Târgu Jiu (toate onshore) și Istria (offshore).

La Adjud și Urziceni Est, concesiunea este deținută în cote egale de OMV Petrom și Hunt Oil.

Londra promite 45.000 de vize sezoniere în agricultură, neavând mână de lucru după Brexit CITEȘTE ȘI Londra promite 45.000 de vize sezoniere în agricultură, neavând mână de lucru după Brexit

″(…) titularii nu numai că și-au îndeplinit programele minime asumate, dar au executat și lucrări suplimentare semnificative. Numai pentru ultimele 3 extinderi ale perioadei inițiale de explorare, respectiv 2011-2014, 2014-2019 și 2019-2024, OMV Petrom SA a cheltuit peste 600 milioane euro până în prezent, ceea ce reprezintă de peste trei ori angajamentul financiar pentru perioada 2011-2024. La rândul său, Hunt Oil Company of Romania SRL a cheltuit în aceeași perioadă peste 86 milioane euro, ceea ce reprezintă de aproximativ 5 ori angajamentul financiar pentru respectiva perioadă. În prezent, este în curs de derulare programul minim de lucrări pentru cea de-a cincea perioadă de extindere, în valoare totală de 55 milioane euro, asumat prin Actul adițional nr. 4, cu scopul de a mări șansele de descoperire a noi zăcăminte de hidrocarburi potențial comerciale″, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Potrivit sursei citate, lucrările de explorare deja efectuate pe parcursul acestei perioade de extindere au constat în reprocesare profile seismice, săpare sonde de explorare (inclusiv explorare-evaluare), precum și studii geologice și geofizice, pentru care titularii au elaborat și transmis ANRM rapoarte și înregistrări ale datelor primare geofizice (diagrafii de sondă și înregistrări seismice). Cea mai importantă lucrare executată în a cincea perioadă de extindere, suplimentar față de programul asumat prin Actul adițional nr. 4, a constat în achiziția a aproximativ 1.500 kmp rețea seismică 3D în perimetrul VIII Urziceni Est („Proiectul Urziceni Sud 3D”), constituind cel mai mare proiect contiguu de achiziție seismică 3D terestră derulat vreodată în Europa.

Datoria publică a Italiei a depășit 3.000 de miliarde de dolari în martie CITEȘTE ȘI Datoria publică a Italiei a depășit 3.000 de miliarde de dolari în martie

″Proiectul Urziceni Sud 3D a deschis noi și vaste oportunități pentru explorarea hidrocarburilor în regiune, atât prin adâncimea de investigație oferită și accesul la formațiuni mai vechi, cât și prin rezoluția superioară ce poate permite identificarea și descrierea unor capcane de hidrocarburi subtile, precum cele cu o componentă stratigrafică. În prezent, este efectuată interpretarea datelor seismice obținute, operațiune ce va continua în următorii ani și pentru care OMV Petrom SA și Hunt Oil Company of Romania SRL estimează că va fi nevoie de cel puțin patru cicluri de explorare desfășurate pe o perioadă de cel puțin 8 ani, fără a lua în calcul perioadele succesive de explorare – evaluare, cu sonde de conturare, sau perioadele de producție. Suplimentar, OMV Petrom SA și Hunt Oil Company of Romania SRL au în vedere derularea unui alt proiect similar, constând într-o nouă achiziție seismică 3D pe o suprafață de 885 km2 din perimetrele I Adjud și VIII Urziceni Est, implicând o investiție de aproximativ 20 milioane euro″, se mai spune în document.

Executivul mai arată că, la rândul său, în perimetrele în care este unic titular, OMV Petrom S.A. a desfășurat multiple activități, forând 16 sonde de explorare în plus față de programul minim de lucrări asumat. Dintre acestea, mai multe sonde au fost forate în structuri profunde, în mare parte neexplorate, având ca obiectiv obținerea de informații referitoare la potențialul resurselor la adâncimi cuprinse între 4.000 m și 6.000 m.

Fostul șef Audi, Rupert Stadler, acuzat de \ CITEȘTE ȘI Fostul șef Audi, Rupert Stadler, acuzat de "fraudă prin omisiune", a făcut mărturisiri în procesul Dieselgate. Dezvăluiri în premieră

″Forajul acestor sonde de mare adâncime a implicat investiții semnificative (30 – 55 milioane euro per sondă), precum și asumarea unor riscuri majore, dar prin ele s-au dobândit noi informații valoroase pe care OMV Petrom SA intenționează să le utilizeze în viitor. În plus, pentru toate perimetrele al căror titular în proporție de 100% este OMV Petrom SA, în perioada 2004-2019, OMV Petrom S.A. a înregistrat 3627 km linii seismice 2D, față de cei 2100 km stabiliți prin programul minim de lucrări, și a achiziționat o suprafață de 6144 kmp rețea seismică 3D, față de suprafața de 3018 kmp stabilită prin programul minim de lucrări. Totodată, în contextul ce ar fi oferit de prelungirea duratei inițiale a acordului de concesiune, OMV Petrom SA își propune să extindă acoperirea seismică regională în vederea evaluării potențialului de adâncime (sunt menționate, cu titlu de exemplu, proiectul de achiziție 3D Spineni în anul 2021, care depășește de aproximativ 5 ori angajamentul asumat prin programul minim de lucrări, precum și un proiect suplimentar de achiziție seismică 3D în anul 2023, acesta acoperind o suprafață și presupunând costuri similare)″, scrie în notă.

Executivul spune că rezultatele deja obținute trebuie continuate și valorificate, în contextul necesității executării unei explorări, dezvoltări și producții sustenabile.

Amber - cea mai mare cifră de afaceri înregistrată vreodată de un studio de jocuri video din România CITEȘTE ȘI Amber - cea mai mare cifră de afaceri înregistrată vreodată de un studio de jocuri video din România

″Față de cele de mai sus, apare necesitatea unei perioade de timp suplimentare pentru a continua explorarea resurselor de hidrocarburi disponibile, în paralel cu analiza datelor deja colectate, prin utilizarea de tehnologii de ultimă generație pentru procesare/reprocesare 3D noi și pentru îmbunătățirea performanțelor forajului, în condiții de temperatură și presiune ridicată. Explorarea și dezvoltarea zonelor de mare complexitate geologică, cu adâncimi finale mari ori în condiții de temperatură și presiune ridicată, precum cele din perimetrele care fac obiectul acordului de concesiune implică proiecte de mare anvergură (sonde onshore săpate la obiective adânci neatinse înainte, proiecte de achiziție seismică 3D pe zone), iar astfel de proiecte trebuie continuate și extinse pe perioade lungi de timp, în vederea identificării de noi resurse și a valorificării acestora.

Aceste lucrări solicită însă dezvoltări de noi tehnologii de investigare de foraj și o abordare specială a obținerii și interpretării datelor, care impun la rândul lor perioade de timp suplimentare pentru realizare. Nu în ultimul rând, trebuie avută în vedere și durata relativ lungă de obținere a permiselor, avizelor și autorizațiilor necesare pentru fiecare dintre lucrările pe care titularii își propun să le realizeze în cele nouă perimetre. Cu titlu de exemplu, procesul de obținere a autorizațiilor pentru o singură sondă durează aproximativ un an și jumătate.

Orășelul austriac Hallstatt, celebru pentru că seamănă cu cel din filmul de animație Frozen, a instalat o barieră ca protest față de turismul de masă CITEȘTE ȘI Orășelul austriac Hallstatt, celebru pentru că seamănă cu cel din filmul de animație Frozen, a instalat o barieră ca protest față de turismul de masă

Fără o certitudine că vor putea fi dezvoltate și exploatate descoperirile de hidrocarburi, obținute ca urmare a unor activități de explorare încununate de succes, nu există însă o justificare economică pentru ca titularii să bugeteze noi programe multianuale de investiții în explorare și dezvoltare și astfel să continue să investească în operațiuni petroliere în aceste perimetre. Acordul petrolier prevede o dată-limită până la care trebuie finalizată exploatarea și producția de hidrocarburi în toate cele nouă perimetre (data de expirare a concesiunii, în 2027), perioada de timp rămasă fiind în mod evident insuficientă în vederea asigurării producției din zăcăminte (pentru care OMV Petrom SA și Hunt Oil Company of Romania SRL vor plăti statului român redevența) și pentru a obține beneficiul economic al investițiilor deja efectuate. Ținând seama de împrejurările menționate anterior, titularii apreciază că această cerere de prelungire a duratei acordului de concesiune este făcută la momentul oportun.

În plus, OMV Petrom SA și Hunt Oil Company of Romania SRL au cea mai bună înțelegere a datelor tehnice referitoare la perimetre și se află în cea mai bună poziție pentru a continua explorarea, dezvoltarea și producția. Această continuitate durabilă a activității de către titulari va conduce la obținerea de noi date și informații privind resursele petroliere, în special pe treptele de mare adâncime, în structuri geologice complexe, precum și la dezvoltarea de potențiale zăcăminte de resurse minerale în perimetre, ceea ce va contribui la completarea Fondului Național Geologic și Fondului Național de Resurse/Rezerve Petroliere cu noi date și informații geologice privind resursele și rezervele de petrol din România. Extinderea are impact pozitiv asupra creșterii producției viitoare de hidrocarburi interne, consecința directă fiind cea de creștere a autonomiei energetice, ceea ce se înscrie în liniile politicii de creare a unui climat de securitate și independentă energetică″, conchide Guvernul.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție hidrocarburi omv petrom
concesiuni petroliere omv petrom
perimetre de producție omv petrom