CONFIRMARE Guvernul recunoaște că nu poate verifica deconturile de la bugetul de stat către furnizori pentru compensarea facturilor la energie și gaze

CONFIRMARE Guvernul recunoaște că nu poate verifica deconturile de la bugetul de stat către furnizori pentru compensarea facturilor la energie și gaze
scris 20 ian 2022

Proiectul de simplificare a prevederile legale cu privire la decontarea de la bugetul de stat către furnizorii de profil a costurilor compensării facturilor la energie electrică și gaze naturale pentru populație, anunțat în exclusivitate de Profit.ro în urmă cu două săptămâni, a fost adoptat de către Guvern miercuri prin ordonanță de urgență, publicată joi în Monitorul Oficial.

Până acum, legislația compensării prevedea că atât Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cât și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) din subordinea Ministerului Muncii, verifică corectitudinea întocmirii situațiilor centralizate de plată de către furnizori.

SURPRIZĂ Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital

Ordonanța a eliminat exigența verificării de către ANPIS, fiind păstrată doar prevederea potrivit căreia, "Până la data de 31 decembrie 2022, ANRE verifică corectitudinea întocmirii situațiilor de plată de către furnizori într-un eșantion de minimum 2% și transmite ANPIS rezultatele verificărilor în vederea dispunerii, după caz, a recuperării de la furnizor a sumelor primite necuvenit".

Modificarea este justificată de Guvern prin argumentul că "ANPIS nu are specialiști în realizarea unor atribuții reglementate de OUG nr. 118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 259/2021, ceea ce conduce la imposibilitatea verificării documentelor de plată transmise de furnizori și, implicit, la imposibilitatea decontării schemei de compensare aplicată consumatorilor casnici de energie electrică și/sau gaze naturale, ceea ce ar afecta economic furnizorii de energie electrică și de gaze naturale și, mai ales, populația căreia îi este adresată schema de compensare".

Tranzacție: ROCA Industry preia pachetul majoritar al Eco Euro Doors, cel mai mare producător român de uși CITEȘTE ȘI Tranzacție: ROCA Industry preia pachetul majoritar al Eco Euro Doors, cel mai mare producător român de uși

În plus, a fost adăugată norma conform căreia "Răspunderea privind corectitudinea și modul de calcul al sumelor solicitate la decontare revine furnizorilor".

"Prin derogare de la prevederile Legii nr.500/2002 privind finanțele publice, in faza de lichidare a cheltuielilor, Ministerul Muncii, prin ANPIS, efectuează exclusiv verificări cu privire la concordanța sumelor totale din situațiile de plată cu cererile pe propria răspundere depuse de furnizori", este o altă prevedere nouă din OUG.

Serviciul Bolt Market se extinde în România CITEȘTE ȘI Serviciul Bolt Market se extinde în România

Potrivit actului normativ, decontarea către furnizorii de energie electrică și gaze naturale se realizează pe baza solicitării lunare a acestora, precizându-se că "solicitarea are in vedere sumele aferente perioadei cuprinsă între data de 1 a lunii pentru care se aplică compensarea și ultima zi a acelei luni".

"Decontarea către furnizorii de energie electrică și gaze naturale se realizează în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data transmiterii de către furnizori a solicitării (…), prin plăți directe, in conturile de tip escrow sau în conturile bancare indicate de către aceștia", mai scrie în OUG. În variant de proiect, Executivul voia ca decontările să se facă în conturi deschise de către furnizori la Trezorerie.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensare facturi energie gaze
decontare plafonare compensare furnizori energie gaze