Consumul de gaze al UE ar urma să scadă mai mult decât importurile din Rusia

Consumul de gaze al UE ar urma să scadă mai mult decât importurile din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2023

Cererea de gaze a Uniunii Europene ar putea scădea în următoarele 12 luni cu mai mult decât volumul total de gaze pe care UE s-ar aștepta să îl cumpere de la Rusia în acest an, a declarat Comisia Europeană, ceea ce este de natură să contribuie la reducerea presiunilor inflaționiste asupra blocului european, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un document consultat de Reuters, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, spune că politicile de economisire a energiei ar urma să reducă consumul de gaze al UE cu 60 de miliarde de metri cubi. Este o cantitate ce ar depăși volumul combinat de gaz și gaz natural lichefiat pe care UE se așteaptă să îl importe din Rusia în 2023, potrivit documentului datat 23 mai ,scrie News.ro.

VIDEO Prim pas în proiectul cablului subteran Tuzla-Nădlac, menit să redistribuie surplusul de energie electrică din Dobrogea și să facă loc pentru noi regenerabile CITEȘTE ȘI VIDEO Prim pas în proiectul cablului subteran Tuzla-Nădlac, menit să redistribuie surplusul de energie electrică din Dobrogea și să facă loc pentru noi regenerabile

UE a introdus măsuri de urgență pentru a economisi energia anul trecut, după ce Rusia a tăiat fluxurile de gaze către Europa și a aruncat țările europene în criză din cauza creșterii prețurilor la energie și a aprovizionării limitate.

Depășind obiectivul actual al UE de reducere a cererii de gaze cu 15%, cererea de gaze a blocului european a scăzut cu 18% în perioada august 2022 - martie 2023, comparativ cu aceeași perioadă din ultimii ani, întrucât măsurile de urgență, reducerea producției în industrie și vremea blândă din timpul iernii au redus consumul.

"Acțiunile întreprinse în cadrul REPowerEU au dus la cele mai abrupte scăderi ale cererii de gaze din istorie", se arată în document. Planul "REPowerEU" al UE a vizat să reducă dependența Europei de combustibilii fosili din Rusia.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în februarie anul trecut, importurile de gaze rusești ale Europei erau de aproximativ 150 de miliarde de metri cubi anual.

Germania, cea mai mare economie a blocului comunitar, se număra printre țările UE cele mai dependente de gazul rusesc, iar prețurile ridicate la energie legate de războiul din Ucraina au cântărit greu asupra finanțelor sale, precum și asupra celor ale UE în ansamblu. Joi, datele au arătat că inflația a împins economia Germaniei în recesiune. Produsul intern brut al țării a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv în primele trei luni ale acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia