Cotațiile petrolului cresc pentru a cincea zi, susținute de sancțiunile împotriva Iranului și de scăderea estimată a stocurilor din SUA

Cotațiile petrolului cresc pentru a cincea zi, susținute de sancțiunile împotriva Iranului și de scăderea estimată a stocurilor din SUA
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 22 aug 2018

Cotațiile petrolului cresc miercuri pentru a cincea zi la rând, susținute de datele estimative care indică o scădere peste așteptări a stocurilor de petrol din SUA pe parcursul săptămânii trecute.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit estimărilor American Petroleum Institute (API), stocurile americane de petrol au scăzut, săptămâna trecută, cu 5,2 milioane de barili, peste așteptările analiștilor intervievați de S&P Global Platts, care prognozau un declin de 3,4 milioane de barili. Datele oficiale privind evoluția săptămânală a stocurilor de țiței din SUA vor fi publicate astăzi.

Declinul, încă neconfirmat de datele oficiale, vine după o nouă creștere surpriză a stocurilor americane în urmă cu două săptămâni.

Atât referința globală Brent, cât și petrolul american West Texas Intermediate (WTI) sunt în creștere cu aproape 2%, la 73,9 dolari pe baril, respectiv 67 dolari pe baril.

Gigantul petrolier francez Total s-a dezangajat în mod oficial din Iran, anunță Teheranul CITEȘTE ȘI Gigantul petrolier francez Total s-a dezangajat în mod oficial din Iran, anunță Teheranul

"Exceptând posibilitatea unor știri șoc sau catastrofe economice, perspectiva din punct de vedere tehnic și fundamental sugerează finalul corecțiilor negativ", spune Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group, citat de MarketWatch.

Prețurile petrolului au intrat pe o tendință ascendentă în condițiile în care sancțiunile SUA împotriva Iranului ar urma să reducă oferta de țiței de piață cu 1-1,5 milioane de barili pe zi. 

Președintele american Donald Trump a retras în luna mai Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul și a anunțat sancțiuni împotriva statului membru al OPEC.

Trump a cerut OPEC să producă mai mult petrol pentru a reduce prețurile. Miniștrii Energiei din Arabia Saudită și Rusia au anunțat în luna mai că sunt pregătiți să relaxeze limitele impuse producției pentru a calma îngrijorările consumatorilor legate de ofertă. Washingtonul exercită presiuni asupra aliaților săi de a reduce la zero importurile de petrol iranian și vor impune o nouă serie de sancțiuni acestor livrări, în noiembrie.

Dumincă, un diplomat iranian a afirmat că niciun membru al OPEC nu trebuie să aibă permisiunea de a prelua cota de export de petrol a unui alt stat membru.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
stocuri
sua
opec
iran
sanctiuni
cotatii