Crearea unei piețe de asigurări este cea mai bună opțiune pentru garantarea aprovizionării cu gaze a UE

Crearea unei piețe de asigurări este cea mai bună opțiune pentru garantarea aprovizionării cu gaze a UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2016

În loc să-și crească numărul de furnizori de gaze naturale, Europa ar trebui să creeze o piață de asigurări pentru a garanta că gazele naturale vor fi livrate și în situații de criză, arată un raport elaborat de analiștii de la centrul de reflexie Bruegel, informează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Liderii UE sunt îngrijorați de creșterea dependenței blocului comunitar de Rusia și caută noi surse de aprovizionare din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Însă analiștii Simone Tagliapietra și Georg Zachmann de la centrul Bruegel sunt de părere că strategia actuală a UE de a găsi noi surse de aprovizionare și a reduce de dependența de Rusia este atât scumpă cât și inadecvată.

"Noi propunem o nouă abordare. Singurul lucru care trebuie făcut este să obligăm importatorii și producătorii domestici să aibă o marjă de flexibilitate, cu alte cuvinte o capacitate de rezervă. Nu vor trebui să dispună fizic de această capacitate ci vor fi obligați să aibă un contract că în caz de urgență vor pune la dispoziție cantități suplimentare de gaze", susține Simone Tagliapietra.

Propunerea centrului Bruegel este cea a unei piețe care ar oferi o marjă de securitate pentru livrările de gaze. Propunerea vizează utilizarea unei game largi de instrumente: contracte de tip option, înlocuirea combustibililor, o marjă de producție internă sau contracte swap cu furnizorii din alte țări. În plus, propunerea se bazează pe capacitățile în exces ale actualelor conducte de import ale UE, care în prezent sunt pline doar în proporție de 58%, precum și pe terminale de gaz natural lichefiat care ar urma să utilizeze, în medie, aproximativ o treime din capacitatea lor.

Guvernul ar putea adopta condiții dure pentru recuperatorii de creanțe și bănci CITEȘTE ȘI Guvernul ar putea adopta condiții dure pentru recuperatorii de creanțe și bănci

"Există un număr de incertitudini pe piața energiei iar un sistem european de asigurări ar fi cea mai bună soluție și la cel mai ieftin preț posibil. Rusia nu este singura problemă potențială. Regiunile din vecinătate sunt foarte volatile. Prognozele pentru producția de gaze a Norvegiei după 2020 sunt în scădere în timp ce importurile UE ar urma să crească în următoarele decenii", a adăugat Tagliapietra.

În prezent, Rusia asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei via Ucraina, în scădere față de două treimi în 2011. Însă unele state membre din estul Europei au fost afectate de mai multe ori în ultimul deceniu de întreruperea livrărilor de gaze naturale rusești, din cauza disputelor pe tema prețului dintre Rusia și Ucraina.

Pentru a asigura securitatea aprovizionării liderii UE au promovat anul trecut un plan destinat accelerării interconexiunilor transfrontaliere de gaze naturale și energie, eliminării barierelor de pe piață și diversificării surselor de energie. De asemenea, liderii UE vor să reducă poluarea provocată de combustibili fosili vinovată pentru încălzirea globală. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale