DECIZIE Cea mai redusă componentă a facturii de electricitate a scăzut. Consumatorii vor achita același preț plafonat

DECIZIE Cea mai redusă componentă a facturii de electricitate a scăzut. Consumatorii vor achita același preț plafonat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 30 mai 2023

Singura componentă de pe facturilor românilor care s-a diminuat în ultimul timp este și una din cele mai reduse: tariful de sistem. Astfel, Transelectrica a anunțat că, de la 1 iulie, acesta va scădea cu aproximativ un leu sau 14%, de la 7,73 lei/MWh la 6,63/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

“Modificarea valorii tarifului a fost determinată de aplicarea mecanismului de corectare a deviațiilor semnificative de la prognoza care a stat la baza aprobării tarifului intrat în vigoare la dată de 01 ianuarie 2023, în conformitate cu prevederile cadrului de reglementare emis de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, susține Transelectrica.

Impactul asupra facturii finale ar fi fost oricum redus (de 13 bani, cu tot cu TVA, la o factură lunară de 100 KWh), însă, cât timp prețurile sunt plafonate prin lege, orice modificare a tarifelor reglementate de ANRE nu va avea niciun efect asupra facturii finale achitate de consumatorii finali.

Sindicalistul Marius Nistor afirmă că angajații din educație resping propunerile Guvernului, iar acțiunile de protest continuă. Ce se îmtâmplă cu examenele CITEȘTE ȘI Sindicalistul Marius Nistor afirmă că angajații din educație resping propunerile Guvernului, iar acțiunile de protest continuă. Ce se îmtâmplă cu examenele

Așa se face că, deși de la 1 aprilie, tarifele de distribuție s-au majorat cu procente cuprinse între 8 și 30%, în funcție de regiune/distribuitor, deși acestea apar pe facturi, consumatorul final achită tot prețul plafonat (de 0,68 lei sau 0,8 lei/KWh, etc, după caz).

De exemplu, în cazul clienților Electrica Muntenia Nord, aceștia plătesc același preț pe energia consumată, deși tariful de distribuție s-a majorat de la 1 aprilie de la 255 lei/MWh la 330 lei/MWh. În mod normal, în absența plafonării, ei ar fi achitat de la 1 aprilie facturi mai mari cu 9 lei cu TVA la un consum lunar de 100 KWh.

Tariful de sistem nu este singurul tarif perceput de Transelectrica de la consumatori de electricitate. Tariful de transport a crescut de la 1 aprilie de la 28,10 lei/MWh la 31,2 lei/MWh, în principal ca urmare a introducerii componentei aferentă costurilor suplimentare cu consumul propriu tehnologic.

Nici această creștere, deși apare pe factură, nu a influențat prețul achitat de consumatorii finali.

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi
electricitate
transelectrica
tarif
sistem