Distribuitorii de energie: Modificarea ratei de rentabilitate a capitalului – un mesaj de creștere a investițiilor

Distribuitorii de energie: Modificarea ratei de rentabilitate a capitalului – un mesaj de creștere a investițiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2019

Companiile membre ale Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) au anunțat, luni, că decizia Guvernului de creștere a ratei reglementate de rentabilitate (RRR) a capitalului investit este un mesaj adresat operatorilor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale de a investi în rețele și de a-și diversifica programele de investiții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În proiectul de modificare a OUG 114, rata de rentabilitate a capitalului investit pentru companiile de distribuție și transport al electricității și gazelor naturale a fost majorată la 6,9%, de la 5,66%, cât fusese stabilită de ANRE, iar investițiile în extinderi de rețele de distribuție a gazelor vor putea fi efectuate și din fondurile publice ale autorităților locale, scrie News.ro.

Verchere, OMV Petrom: Condițiile cheie pentru proiectul de gaze din Marea Neagră nu sunt încă îndeplinite. Dialogul trebuie să continue CITEȘTE ȘI Verchere, OMV Petrom: Condițiile cheie pentru proiectul de gaze din Marea Neagră nu sunt încă îndeplinite. Dialogul trebuie să continue

Conform estimărilor federației, rețelele de distribuție necesită un efort investițional de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viață depășită, în vederea reducerii decalajelor față de media UE.

Acest sector are în continuare nevoie de investiții importante și de îmbunătățirea serviciilor, potrivit ACUE.

”Sectorul transportului și distribuției de energie electrică și de gaze naturale are în continuare nevoie de investiții importante, realizate constant, pentru modernizarea și extinderea rețelelor, precum și pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite consumatorilor, lucru prezentat și în Strategia energetică a României, document aflat în curs de aprobare”, se arată în comunicat.

Importanța sectorului de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale este evidențiată și de un studiu realizat de PwC, în 2018, care arată că acesta are o valoare adăugată brută în PIB de aproximativ 12,9 miliarde de lei (circa 2,8 miliarde de euro), ceea ce reprezintă 1,42% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
rata de rentabilitate a capitalului
energie