Distribuitorii de energie spun că neonorarea contractelor poate afecta alimentarea cu energie a consumatorilor

Distribuitorii de energie spun că neonorarea contractelor poate afecta alimentarea cu energie a consumatorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2017

Neonorarea contractelor coroborată cu o creștere masivă a prețurilor energiei electrice tranzacționate pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) și Piața de Echilibrare (PE) este ”de natură să afecteze alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici și a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal”, arată Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anunțul vine după ce, luni, directorul general al Enel România, Georgios Stassis, a acuzat în mod oficail că „unii furnizori denunță unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale prețurilor, lăsând clienții fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate”, scrie News.ro.

”Membrii ACUE vor lua toate măsurile pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor, generat de situația actuală, și apreciază că sunt necesare acțiuni urgente pentru identificarea unor măsuri de prevenire a repetării unor situații similare astfel încât consumatorii să poată să beneficieze în continuare de energie la prețuri rezonabile și predictibile”, a precizat ACUE.

Prețul energiei electrice a atins în ultimele săptămâni valori record pe piața spot a Opcom, Piața pentru Ziua Următoare (PZU), de până la 650 lei/MWh.

Federația susține demersul autorităților de a analiza situația actuală a piețelor centralizate de energie și a modului în care s-au derulat, în ultima perioadă, tranzacțiile pe aceste platforme.

”Majorările excesive și repetate ale prețurilor energiei electrice tranzacționate pe piețele centralizate, precum și numeroasele notificări de denunțare a contractelor de furnizare încheiate prin platformele centralizate afectează atât operatorii dedistribuție, cât și furnizorii de ultimă instanță”, arată ACUE.

Astfel, membrii ACUE consideră că analiza autorităților cu privire la modul de funcționare a piețelor de energie electrică trebuie ”derulată cu celeritate” și trebuie să includă, pe lângă tranzacțiile realizate pe acestea, și o analiză a capacităților de producție disponibile, precum și privind activitatea furnizorilor care au denunțat contracte în această perioadă.

”Federația ACUE își exprimă disponibilitatea de contribui la analiza modului de funcționare a pieței și la identificarea măsurilor de prevenire a unor astfel de situații”, se menționează în comunicat.

Federația ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri puternice din domeniul energetic, respectiv E.ON România, Engie România, Distrigaz Sud Rețele, Enel România, CEZ România, Transelectrica, Electrica, Electrica Furnizare, WIEE, Wirom Gas, Gaz Est, cu un număr total de circa 27.000 de angajați și cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
distribuitorii de energie
contracte