DNA: Compania de stat Oil Terminal a "sponsorizat" o excursie în Cuba a Ioanei Băsescu cumpărând fictiv publicitate

DNA: Compania de stat Oil Terminal a "sponsorizat" o excursie în Cuba a Ioanei Băsescu cumpărând fictiv publicitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2016

Ioan Silviu Wagner, fostul director general al operatorului de transport și depozitare țiței și produse petroliere Oil Terminal, companie controlată de stat prin Ministerul Energiei cu aprope 60% din acțiuni, a fost pus sub control judiciar de către procurorii DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În același dosar au mai fost puși sub control judiciar Ioana Băsescu, pentru instigare la abuz în serviciu și spălare de bani, fostul ei concubin Giovanni Francesco, pentru evaziune fiscală și 2 fapte de spălare de bani, Elena Udrea, pentru 5 infracțiuni de spălare de bani, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Gheorghe Nastasia, pentru luare de mită, și fostul președinte al Consiliului Județean Tulcea Victor Tarhon, tot pentru luare de mită.

Potrivit DNA, în luna decembrie 2009, Ioana Băsescu, fiica președintelui României în funcție la acel moment, i-ar fi cerut lui Wagner, director general al Oil Terminal, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an.

DOCUMENT guvernamental pentru exportatori. Cum trebuie selectată o piață și cum pot fi atrași clienți CITEȘTE ȘI DOCUMENT guvernamental pentru exportatori. Cum trebuie selectată o piață și cum pot fi atrași clienți

"În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care a și intermediat încheierea tranzacției", se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit sursei citate, în baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 ar fi fost efectuată plata sumei de 119.000 lei, diferența de 300.000 lei nemaifiind virată, din dispoziția lui Wagner, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.

"Și de această dată, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare). Mai mult, firma “prestatoare” nu desfășurase anterior acestui moment activități comerciale semnificative și nu avea experiență relevantă în domeniul publicității", se mai spune în comunicat.

Producătorii de medicamente cer eliminarea taxei clawback, măsură care ar putea stopa dispariția acestora de pe piață CITEȘTE ȘI Producătorii de medicamente cer eliminarea taxei clawback, măsură care ar putea stopa dispariția acestora de pe piață

Procurorii DNA menționează că, la 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu.

"Între cele două societăți nu au existat în realitate nici un fel de operațiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea societății de stat reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan. În cursul lunii februarie 2010, suma de bani obținută în maniera de mai sus a fost folosită în interes personal de inculpații Băsescu Ioana și Francesco Giovanni – Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba și a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării", mai afirmă procurorii DNA.

În plus, la 1 iulie 2009, Francesco ar fi încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală și punerea la dispoziție de echipamente și aparatură audio-video.

"Conform contractului, în schimbul acestor servicii societatea administrată de inculpatul Francesco Giovanni - Mario a încasat de la firma respectivă suma totală de 2.500.000 lei. Veniturile și taxa pe valoarea adăugată colectată în maniera de mai sus nu se regăsesc în declarațiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei și impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei)", arată anchetatorii.

Ei mai susțin că banii au fost folosiți pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale din 2009.

Salbac, parte a grupului Agricola Bacău, are o nouă unitate de producție și țintește afaceri de 120 de milioane de lei pentru 2017 CITEȘTE ȘI Salbac, parte a grupului Agricola Bacău, are o nouă unitate de producție și țintește afaceri de 120 de milioane de lei pentru 2017

"La instigarea inculpatei Băsescu Ioana, suma astfel obținută a fost folosită de inculpatul Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfășurată în cursul anului 2009 pentru alegerea președintelui României. Transferurile bancare către firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive care aveau ca unic scop ascunderea provenienței infracționale a banilor", potrivit DNA.

Procurorii mai arată că persoana de legătură între prestatorii de servicii legate de campanie și cei care obțineau banii pe cale nelegală ar fi fost Elena Udrea.

"În contextul prezentat mai sus, legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare. Remiterea foloaselor infracționale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăți care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță", susțin anchetatorii.

Autoritățile continuă să constate. Ministrul Muncii: În România, există o problemă de calitate a forței de muncă, de competențe CITEȘTE ȘI Autoritățile continuă să constate. Ministrul Muncii: În România, există o problemă de calitate a forței de muncă, de competențe

Ei descriu în amănunt cum ar fi fost colectate sumele de bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni și care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

"În perioada octombrie - noiembrie 2009, un om de afaceri (martor în cauză), reprezentant al unei firme care avea încheiate contracte în valoare peste 20 de milioane de euro cu autorități locale finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost contactat de inculpatul Nastasia Gheorghe, în calitate de secretar general al instituției respective. Acesta i-a comunicat omului de afaceri că urmează să se aloce fonduri pentru demararea lucrărilor contractate și i-a cerut suma de 900.000 de lei pentru a nu avea probleme pe viitor cu finanțarea și plata contractelor pe care le avea în derulare, indicându-i și numele societății către care urma să se facă plata", spun anchetatorii.

Ei arată că omul de afaceri ar fi virat suma respectivă, în două tranșe, în baza unui contract fictiv.

România va anula Tratatele bilaterale de protejare a investițiilor cu statele UE CITEȘTE ȘI România va anula Tratatele bilaterale de protejare a investițiilor cu statele UE

"În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, la insistențele secretarului general, omul de afaceri a virat firmei respective, în două tranșe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deși societățile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie națională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale. În realitate, suma de bani a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidați", arată procurorii.

Ei mai susțin că și Victor Tarhon, în calitate de președinte al Consiliului Județean Tulcea, ar fi cerut bani unui om de afaceri, în același scop.

"În aceeași manieră a procedat și inculpatul Tarhon Victor, în calitate de președinte al Consiliului județean Tulcea care, în același scop, a cerut unui om de afaceri (martor în cauză), suma de 700.000 lei. Societatea omului de afaceri încheiase anterior cu Consiliul Județean Tulcea un contract finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului cu o valoare de 50 milioane lei. Astfel, în perioada 26 octombrie - 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat în conturile a patru firme, în baza unor contracte fictive de consultanță și servicii de publicitate suma totală de 691.029,63 lei. Nici de această dată, serviciile respective nu au fost realizate în realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale desfășurate în favoarea aceluiași candidat", precizează anchetatorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
ioana basescu
traian basescu
elena udrea
dna
oil terminal
campania electorala 2009