RMGC își vinde echipamentele cu care voia să construiască mina de aur de la Roșia Montană. Pierderi de 1,3 miliarde lei pe 2015

RMGC își vinde echipamentele cu care voia să construiască mina de aur de la Roșia Montană. Pierderi de 1,3 miliarde lei pe 2015
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 sep 2016

Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer de la Roșia Montană, a decis să înceapă să-și vândă echipamentele pe care le achiziționase în vederea construcției minei de aur, după ce nu a reușit să obțină autorizațiile necesare de la autoritățile statului român pentru demararea proiectului, poziția Guvernului de la București fiind că nici nu se mai pune problema acordării acestor autorizații.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, AGA RMGC a împuternicit conducerea executivă a companiei, în ultima parte a lunii august, "să facă demersurile necesare pentru vânzarea anumitor echipamente care au fost cumpărate pentru construcția minei, incluzând piese de schimb", la cel mai bun al preței. Decizia a fost luată "ca urmare a eșecului statului român de a implementa proiectul Roșia Montană", potrivit exprimării din hotărârea AGA.

Decizia a fost luată doar cu votul acționarului majoritar al RMGC, Gabriel Resources, care controlează circa 80% din capitalul companiei. Restul acțiunilor sunt deținute de statul român, prin compania de stat Minvest Roșia Montană, aflată în portofoliul Ministerului Economiei.

Finanțele anunță o listă de modificări ale Codului Fiscal. Unele sunt preluate din proiectul renegat în urmă cu două săptămâni CITEȘTE ȘI Finanțele anunță o listă de modificări ale Codului Fiscal. Unele sunt preluate din proiectul renegat în urmă cu două săptămâni

Anul trecut, RMGC a raportat la Ministerul Finanțelor Publice o pierdere de 1,33 miliarde lei, de peste 6 ori mai mare decât în 2014, semn că firma a început deja încă din 2015 să-și reevalueze masiv în minus și să-și treacă la cheltuieli și pierderi active aferente proiectului minier eșuat. Numărul de angajați al RMGC s-a redus cu peste două treimi, de la 250 la 83 de persoane.

Veniturile totale, reprezentând bani primiți sub diferite forme de la acționarul majoritar Gabriel Resources, s-au redus cu peste 70% anul trecut, la 130,4 milioane lei, în vreme ce cheltuielile au explodat, majorându-se de peste 5 ori, la 1,46 miliarde lei.

Acționarul majoritar al RMGC, Gabriel Resources, a înregistrat în primele 6 luni din 2016 pierderi de 16,3 milioane dolari canadieni, duble față de perioada similară a anului trecut. În 2015, pierderile au fost de peste 644 milioane dolari canadieni și au fost datorate în principal deprecierii și recunoașterii integrale la pierderi a valorii concesiunii perimetrului aurifer de la Roșia Montană, precum și deprecerii parțiale a altor proprietăți, active și echipamente ale companiei.

Proprietatea, taxată și când nu mai există: Obligația de a plăti impozit pe mașinile radiate a ajuns la Curtea Constituțională CITEȘTE ȘI Proprietatea, taxată și când nu mai există: Obligația de a plăti impozit pe mașinile radiate a ajuns la Curtea Constituțională

Vineri, pe 23 septembrie, va avea loc în capitala Statelor Unite prima audiere publică din cadrul procedurii de arbitraj de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington în care Gabriel Resources cere despăgubiri statului român pentru blocarea proiectului de la Roșia Montană.  Gabriel Resources susține că a investit în total peste 700 milioane dolari în proiect.

Audierea va avea ca temă o serie de măsuri provizorii solicitate tribunalului de la Washington de către reclamantul Gabriel Resources, inclusiv referitoare la utilizarea în cadrul arbitrajului a unor anumite categorii de documente și informații considerate clasificate sau confidențiale de către România.

Audierea, care se va ține în clădirea principală a sediului Băncii Mondiale de la Washington, va avea loc în aceeași zi în care în România, la Curtea de Apel Alba Iulia, este programat primul termen al procesului în care RMGC cere suspendarea unor decizii de impunere și executare ale ANAF din vara aceasta, prin care Fiscul a cerut companiei să plătească 27 milioane lei, reprezentând TVA rambursată de către stat către RMGC în perioada 2011-2016, ANAF considerând că firma nu era îndreptățită să i se ramburseze acești bani. TVA-ul respectiv este aferent unor achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță ale RMGC.

Un constructor de clădiri a cerut în instanță insolvența RCS&RDS, dar și-a retras la scurt timp dosarul CITEȘTE ȘI Un constructor de clădiri a cerut în instanță insolvența RCS&RDS, dar și-a retras la scurt timp dosarul

Potrivit unui document oficial prezentat de Profit.ro la începutul lunii trecute, Guvernul de la București consideră că toate părțile implicate în proiectul exploatării aurifere de la Roșia Montană trebuie să înțeleagă că "intrăm într-o logică post-proiectul companiei Roșia Montană Gold Corporation", iar un grup de lucru, coordonat de Cancelaria premierului, pregătește lansarea unui program pilot, care va deveni un Program de Dezvoltare Durabilă a zonei Roșia Montană.

Gabriel Resources este reprezentată la ICSID, în disputa cu România, de firma americană de avocatură White & Case LLP. Aceeași firmă a reprezentat Ucraina în negocierile regimului de la Kiev privind restructurarea datoriilor statului ucrainean față de creditorii privați pe bază de titluri de stat, dintre care cel mai mare era Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, cu o expunere suverană pe Ucraina de circa 7 miliarde de dolari. În anii 90, avocații White & Case au fost consultanți pe lângă autoritățile din Rusia, Polonia și Cehia în privința programelor de privatizare în masă din aceste țări.

Statul român este reprezentat la ICSID, în această procedură de arbitraj, de consorțiul format din casa de avocatură românească Leaua și Asociații și firma elvețiană Lalive din Geneva.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosia montana
rosia montana gold corporation
rmgc
gabriel resources
proiectul minier aurifer de la rosia montana
minerit cianuri