Efectul măsurilor anti-Coronavirus. Romgaz și-a redus cu peste 40% plățile către diferitele instituții ale statului român

Energie   
Efectul măsurilor anti-Coronavirus. Romgaz și-a redus cu peste 40% plățile către diferitele instituții ale statului român

Pandemia și măsurile anti-Covid adoptate de guvern au afectat grav unele sectoare economice, unele importante contributoare la buget. Cea mai importantă companie producătoare de gaze din România, Romgaz, de exemplu, a plătit în 2020 la bugetul general consolidat impozite, taxe și redevențe cu 641 de milioane - sau 42,7% - sub nivelul din 2019, ca urmare a diminuării producției și implicit a cifrei de afaceri în special în perioada restricțiilor impuse în urma instaurării stării de urgență, în trimestrul al doilea al anului trecut.

În 2020, Romgaz a achitat la diferitele bugete 861 milioane lei, cu 641 milioane lei mai puțin decât plătise în anul precedent, în care efectuase plăți către diferite instituții ale statului român în valoare de 1,5 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Dintre acestea, 188 milioane lei reprezintă redevențe, 648 milioane lei impozite (pe venit, producție sau profit) și 25 de milioane milioane lei alte taxe (licențe, de închiriere, de înregistrare și altele).

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici

În 2019, Romgaz achitase 396 milioane lei redevențe, peste 1 miliard de lei impozite (pe venit, producție sau profit) și 85 milioane lei alte taxe (licențe, de închiriere, de înregistrare și altele).

Comparativ, principalul său competitor, OMV Petrom, care este însă și producător pe țiței și proprietarul celei mai importante rețele de benzinării din România, a efectuat în 2020 plăți către diferite bugete în valoare de 1,4 miliarde lei, cu 550 milioane lei sub nivelul de 1,95 miliarde lei achitat în 2019.

Încasările la buget de la companiile din sectorul energetic ar putea fi însă semnificativ mai reduse pentru că respectivele companii nu raportează toate plățile efectuate către guverne.

EXCLUSIV Zile negre pentru piața birourilor flexibile din România. New Work a ieșit de pe piață, V7 Startup s-a închis, aSpace conservă un sediu. „Sper ca revenirea să nu vină prea târziu!“. LISTA spațiilor de coworking din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Zile negre pentru piața birourilor flexibile din România. New Work a ieșit de pe piață, V7 Startup s-a închis, aSpace conservă un sediu. „Sper ca revenirea să nu vină prea târziu!“. LISTA spațiilor de coworking din România

Astfel, nu sunt raportate, de exemplu, accizele și alte taxele percepute asupra consumului, dar nici impozitul pe venitul personal, contribuțiile sociale sau impozitul pe vânzări. De asemenea, alte tipuri de impozite si taxe, cum ar fi impozitele pe proprietate și taxele de mediu nu sunt nici ele raportate.

Romgaz a raportat, surprinzător, un profit net în creștere cu 15,14% în 2020, anul pandemiei, în special ca urmare a revenirii înregistrate în ultimul trimestru al anului, când profitul net al companiei s-a dublat (creștere cu 121,6%) comparativ cu cel din trimestrul precedent. Interesant este că majorarea profitului net a fost raportată la o producție și la o cifră de afaceri în scădere.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
taxe
impozite
redevențe
producție