Electrica SA vrea să cumpere sau să construiască centrale proprii de producție de energie pentru a se proteja de crize precum cea din iarnă

Electrica SA vrea să cumpere sau să construiască centrale proprii de producție de energie pentru a se proteja de crize precum cea din iarnă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 sep 2017

Societatea Energetică Electrica SA, companie privată listată la Bursă la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din acțiuni, vrea să investească în achiziția sau construirea de capacități proprii de producție de energie electrică pentru a se proteja de crize precum cea din iarna trecută, când prețurile engros de achiziție a curentului electric pe platforma OPCOM au explodat, cu consecințe financiare negative pentru furnizorii de profil precum cel deținut de grup, Electrica Furnizare, rezultă din documentele companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Electrica SA consideră că achiziția de către companie a participației minoritare de circa 22% a Fondului Proprietatea la filiala Electrica Furnizare, alături de cea a celor similare de la filialele de distribuție ale grupului, va permite "finanțarea filialelor prin metode diversificate (inclusiv aport de capital), condiție esențială pentru realizarea planurilor de investiții extrem de ambițioase și a căror realizare determină profitabilitatea sustenabilă a grupului, respectiv finanțarea potențialelor proiecte de dezvoltare a unor capacități de generare pentru reducerea riscului de piață în cazul filialei de furnizare", se arată într-o notă a conducerii Electrica SA adresată acționarilor.

Tema este atinsă și în documentul de fundamentare a bugetului Electrica Furnizare pe anul acesta, unde se menționează că, printre obiectivele luate în considerare de furnizorul de energie în 2017 se numără și "achiziționarea de unități de producție din surse regenerabile".

Fiscul a creat conturi speciale de TVA în Trezorerie pentru toate firmele și un instrument online pentru aflarea codurilor IBAN CITEȘTE ȘI Fiscul a creat conturi speciale de TVA în Trezorerie pentru toate firmele și un instrument online pentru aflarea codurilor IBAN

Electrica SA a ajuns în iulie la o înțelegere cu Fondul Proprietatea pentru achiziționarea de către companie a participațiilor de câte circa 22% din acțiuni deținute de Fond la filialele Distribuție Muntenia Nord, Distribuție Transilvania Nord, Distribuție Transilvania Sud și Electrica Furnizare, contra sumei totale de peste 752 milioane lei. Acționarii Electrica SA au fost convocați în AGA pe 26 octombrie, pentru aprobarea tranzacției.

Piața energiei electrice a suferit un șoc masiv de scumpiri iarna trecută, din cauza creșterii consumului, a reducerii producției (mai ales a celei de energie hidro și eoliană, cele mai ieftine) și a insuficientei aprovizionări a furnizorilor prin contracte pe termen lung, ceea ce i-a obligat să-și onoreze obligațiile față de clienți (de livrare a unor cantități determinate de energie la prețuri fixe prestabilite) prin achiziții pe piața spot, la prețuri mult mai mari. De câștigat au avut de câștigat producătorii de energie, în special cei mari, controlați de statul român.

Electrica Furnizare este cea mai mare companie de profil din România, cu o cotă, potrivit ultimelor date ANRE, din mai, de circa 20% din piața furnizării de energie către clienți finali, aproape dublă față de cea a principalului competitor, Enel Energie Muntenia (10,56%). Din cauza majorărilor de prețuri de pe OPCOM din ianuarie și februarie 2017, costurile Electrica Furnizare cu achiziția de energie de pe piață pentru furnizare și echilibrare au crescut cu peste 15% în primul semestru al anului, la mai mult de 1 miliard de lei. Costul energiei achiziționate de filialele de distribuție ale Electrica SA pentru acoperirea pierderilor din rețele s-a majorat cu aproape 30% în aceeași perioadă, la 313 milioane lei.

Rate mai mari la bănci: Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a ajuns la 1%, nivel maxim de aproape 2 ani CITEȘTE ȘI Rate mai mari la bănci: Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a ajuns la 1%, nivel maxim de aproape 2 ani

Electrica SA a mai avut, încă din 2010, planuri de investiții greenfield în capacități proprii de producție de energie regenerabilă, însă acestea au fost ulterior amânate, în perspectiva listării la BVB care a avut loc în 2014 și în contextul schimbării majore a legislației privind sprijinul acordat de stat producției de energie verde, prin reducerea semnificativă a subvențiilor pe bază de certificate verzi incluse în facturile consumatorilor. Compania avea în vedere construirea a două parcuri eoliene, la Frumușița (județul Galați) și Chirnogeni (Constanța).

În nota de fundamentare a intenției de achiziție a participațiilor FP la filialele Electrica SA se mai arată că, în caz că tranzacția eșuează, "discrepanțele de viziune între cei doi acționari pot conduce în final la întârzierea semnificativă sau chiar blocarea anumitor proiecte profitabile pe termen lung pentru acționari" (în condițiile în care FP "urmărește în mod constant o profitabilitate ridicată pe termen scurt"), Fondul Proprietatea va continua să încaseze dividende din profiturile filialelor (care altfel ar merge către Electrica SA), iar prețul tranzacției va crește în timp, pe măsură ce filialele Electrica se restructurează și eficientizează.

La jumătatea anului în curs, Electrica SA dispunea de lichidități (numerar și echivalente de numerar) în sumă totală de circa 2,2 miliarde lei, achiziția participațiilor FP la filiale urmând să se facă din această sursă, fără nici un cost suplimentar pentru companie.

Rolling Stone, revistă-simbol timp de 50 de ani, își caută alt patron CITEȘTE ȘI Rolling Stone, revistă-simbol timp de 50 de ani, își caută alt patron

Electrica SA estimează rata internă de rentabilitate a tranzacției, pentru companie, la 15%. "Achiziția participațiilor deținute de FP în filiale este cea mai viabilă soluție financiară, având în vedere lipsa în acest moment a altor oportunități de investiție cu o rată internă de rentabilitate și o valoare netă prezentă mai mare", se precizează în documentul citat.

Electrica SA ar urma să plătească către FP 209,74 milioane lei pentru 22% din Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord SA, 201,70 milioane lei pentru 22% din Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord SA, 173,50 milioane lei pentru 22% din Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud SA și 167,08 milioane lei pentru 22% din Electrica Furnizare SA. Finalizarea tranzacției este estimată pentru 31 octombrie 2017.

Deși în primele 6 luni ale anului compania a avut afaceri apropiate de cele din perioada similară a anului trecut, profitul net al Electrica s-a prăbușit de peste 40 de ori, la 8,16 milioane lei. Totuși, acest rezultat reprezintă o recuperare față de pierderile de 51,22 milioane lei din T1 2017. Veniturile semestriale ale companiei au fost de 2,67 miliarde lei, marginal sub cele obținute în prima jumătate a lui 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
electrica furnizare
fondul proprietatea
fp
filialele electrica
criza de pe piata energiei
furnizare energie electrica
scumpire energie electrica
pret energie electrica
productie energie
energie regenerabila