Enel - amendă de 400.000 de lei pentru că nu ar fi aplicat legea privind compensarea facturilor la gaze UPDATE Precizările companiei

Enel - amendă de 400.000 de lei pentru că nu ar fi aplicat legea privind compensarea facturilor la gaze UPDATE Precizările companiei
scris 17 ian 2022

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a amendat Enel cu 400.000 de lei, cu argumentul de nerespectare a Legii privind compensarea și plafonarea facturilor la gaze. UPDATE Vezi mai jos precizările companiei

Hidroelectrica, cel mai ieftin furnizor de energie pentru populație, se chinuie să înceapă încheierea de contracte online. Amendată și pentru că un director din ANRE nu a fost preluat ca client în timp legal CITEȘTE ȘI Hidroelectrica, cel mai ieftin furnizor de energie pentru populație, se chinuie să înceapă încheierea de contracte online. Amendată și pentru că un director din ANRE nu a fost preluat ca client în timp legal

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societățile Enel Energie și Enel Energie Muntenia ar fi emis facturi aferente consumului de energie electrică pentru luna noiembrie 2021 conținând schema de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021.

În ceea ce privește domeniul gazelor naturale, societățile Enel Energie și Enel Energie Muntenia nu ar fi emis facturi clienților beneficiari ai schemei de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021.

Pentru faptele săvârșite în domeniul gazelor naturale, societățile în cauză au fost sancționate cu amendă contravențională după cum urmează: Enel Energie - 200.000 lei și Enel Energie Muntenia - 200.000 lei.

Totodată, au fost dispuse măsuri pentru restabilirea legalității în sensul facturării consumului de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021 și aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia.

Pe măsură ce vor fi finalizate și celelalte acțiuni de control având ca tematică aplicarea schemei de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, concluziile și eventualele sancțiuni și măsuri aplicate vor fi făcute publice, precizează ANRE.

UPDATE Clienții Enel Energie și Enel Energie Muntenia beneficiază, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, de compensații și de plafonarea prețurilor atât la gazele naturale, cât și la energia electrică, în conformitate cu noile reglementări. Facturile aferente consumului de gaze naturale pentru luna noiembrie 2021 au fost emise pentru clienții persoane fizice, având corect implementată schema de compensare și pe cea de plafonare a prețurilor așa cum a fost stabilită prin legislația specifică. În mod similar se procedează pentru persoane juridice care au solicitat beneficiile aferente plafonării și exceptărilor, transmite compania.

A fost un efort operational fără precedent din partea Enel Energie și Enel Energie Muntenia, generat de nevoia de modificare în regim de urgență a sistemelor informatice pentru implementarea schemei reglementate prin acte legislative succesive, ultimele fiind publicate în Monitorul Oficial din data de 18 decembrie 2021.

Așadar, clienții persoane fizice au primit o singură factură, corectă, pentru intervalul de consum menționat, termenul de plată fiind cel agreat în contract, fără nicio altă modificare.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
amenda
facturi