Energiile regenerabile pot înlocui cărbunele în Europa Centrală și de Est

Energiile regenerabile pot înlocui cărbunele în Europa Centrală și de Est
scris 7 iul 2020

Energiile regenerabile au un potențial enorm și sunt avantajoase din punct de vedere economic în țările din Europa Centrală și de Est, cum este Polonia, țară care depinde încă foarte mult de cărbune, arată un raport publicat luni de un grup de experți de la BloombergNEF, informează AFP.

"Energiile regenerabile reprezintă cea mai ieftină sursă de producție a electricității în masă pentru Polonia, Cehia, România și Bulgaria", susțin experții în acest studiu consacrat țărilor unde cărbunele este încă foarte prezent în mixul energetic, în pofida efectelor nefaste precum emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea aerului, scrie Agerpres.

Al patrulea trader de mărfuri al lumii, controlat de un miliardar suedez fost partener cu un oligarh rus sancționat de SUA, intră pe piața românească a gazelor naturale CITEȘTE ȘI Al patrulea trader de mărfuri al lumii, controlat de un miliardar suedez fost partener cu un oligarh rus sancționat de SUA, intră pe piața românească a gazelor naturale

În schimb, studiul nu include Germania, un mare poluator care vrea să renunțe la cărbune până în 2038.

Urmând politica celor mai mici costuri, până în 2030, aceste țări ar putea ajunge la o cotă de 47% pentru regenerabile în producția de electricitate, față de doar 31% în planurile lor naționale actuale în materie de energie și climă. Astfel, țările din Europa Centrală și de Est ar putea să pună în funcțiune peste 50 de gigavați de noi capacități, dintre care 25 de Gigavați în domeniul energiei eoliene și 29 de Gigavați în domeniul energiei fotovoltaice.

Potrivit experților de la BloombergNEF, aceasta ar însemna oportunități de investiții în valoare de aproximativ 54 miliarde de euro, cu perspective a 45.000 de locuri de muncă asociate, care ar fi binevenite în aceste timpuri de relansare economică post Covid-19.

Acest elan al energiilor regenerabile ar permite, pe o perioadă de zece ani, o scădere de 50% a emisiilor de CO2 în sectorul producției de electricitate din cele patru țări din CEE, adică 114 milioane de tone. Această ar reprezenta o contribuție importantă, de 6%, la obiectivele de reducere a emisiilor poluante ale Uniunii Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
carbune