Eni vinde Rosneft o participație de 30% la cel mai mare perimetru gazifer din Mediterana

Eni vinde Rosneft o participație de 30% la cel mai mare perimetru gazifer din Mediterana
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 dec 2016

Grupul energetic italian Eni a încheiat un acord cu Rosneft pentru vânzarea unei participații de 30% la perimetrul gazifer Zohr, din sectorul egiptean al Mării Mediterane, în schimbul căreia gigantul petrolier rus va plăti aproape 1,58 miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Suma include 1,125 miliarde de dolari pentru achiziția participației și 450 milioane de dolari pentru acoperirea parțială a costurilor înregistrate de Eni până în prezent cu dezvoltarea perimetrului, se arată într-un comunicat al grupului italian. Rosneft are opțiunea să cumpere încă 5% din proiect.

Eni a descoperit perimetrul Zohr, aflat în concesiunea Shorouk din sectorul egiptean al Mării Mediterane, în august 2015. Potrivit italienilor, Zohr este cel mai mai mare perimetru de gaze naturale din Mediterana, cu resurse potențiale de 850 miliarde de metri cubi (echivalentul a 5,5 miliarde de barili de petrol), suficient cât să dubleze aproape rezervele de gaze ale Egiptului.

Rusia a vândut o participație de 19,5% la Rosneft, pentru 10,5 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Rusia a vândut o participație de 19,5% la Rosneft, pentru 10,5 miliarde de euro

Înainte de tranzacția anunțată luni, Eni controla, prin subsidiara IEOC, 90% din proiectul egiptean, după ce, în noiembrie, a vândut o participație de 10% către grupul britanic BP în schimbul a 525 milioane de dolari.

Grupul italian a încasat în ultimii patru ani circa 6,3 miliarde de dolari din vânzarea participațiilor la diferite perimetre.

viewscnt
Afla mai multe despre
eni
rosneft
zohr
egipt
marea mediterana
perimetru gaze