Ministrul Energiei afirmă că susține aplicarea de tarife orare, în așa fel încât să fie încurajat consumul atunci când există energie ieftină și multă. Sebastian Burduja precizează că, la nivel național, există numeroase contoare inteligente, iar acolo unde aceste aparate de măsurare există, poate fi implementat un proiect pilot până la finalul acestui an.
„Legat de tarifele orare, eu plec de la un principiu. Nu e totuna să consumi energie electrică la orele de prânz cu a consuma energie electrică seara. Asta e o realitate de care nu putem să scăpăm. Și atunci, în mod normal, mecanismele de piață, mecanismele de stimulare a consumatorilor ar trebui să fie în oglindă cu acest principiu. Deci, personal susțin această idee. Se poate implementa pe termen scurt, să vedem. Noi am avut discuțiile astea cu operatorii de distribuție. E adevărat că într-o perioadă în care există, încă până la 1 iulie, compensarea plafonarea, nu se putea trece la un asemenea sistem și acesta a fost feedback-ul pe care operatorii l-au dat constant. Dar după această etapă, cred că trebuie să ne punem în serios problema și, deci, să avem demand side management. O fac și alte state de la vest de noi și e normal să ne punem și în această problemă”, a afirmat ministrul Energiei, luni, la conferința „Energy road - Energie la tine acasă - Ediția a VII-a” organizată de News.ro.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Acesta a precizat că la nivel național există „milioane de puncte de consum” care au contoare inteligente, multe dintre ele funcționale, iar în acest context se pot face proiecte pilot privind aplicarea tarifelor orare.
„Trebuie să avem o pilotare, să vedem cum ar merge acest sistem și dacă putem să-i motivăm pe români, pe consumatorii casnici să consume energia atunci când ea este abundentă și deci și ieftină. (...) Cred că până la finalul anului un asemenea pilot poate fi făcut, nu este un lucru atât de complicat și din discuțiile pe care le-am avut, operatorii de distribuție au fost foarte deschiși”, mai spune Burduja.
Acesta precizează că proiectul-pilot poate fi implementat în colaborare cu operatorii de distribuție din sectorul energiei.