ExxonMobil și OMV Petrom au finalizat explorările după gaze în Marea Neagră, urmează evaluarea zăcămintelor

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 feb 2016

ExxonMobil și OMV Petrom au finalizat lucrările de explorare din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, unde gigantul american are statutul de operator al concesiunii, iar în perioada următoare, pe baza rezultatelor explorării, vor fi întocmite studii de viabilitate economică și planuri de dezvoltare a zăcămintelor offshore de hidrocarburi din perimetru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În sectorul românesc al Mării Negre, ExxonMobil a finalizat activitățile de explorare în blocul Neptun, după forarea cu succes a 7 sonde consecutive din iulie 2014 încoace. Pe baza rezultatelor programului de foraj, care includ un test la sondă derulat cu succes în prospectul Domino, elaborăm planuri detaliate de dezvoltare și studii de viabilitate economică", a declarat vicepreședintele ExxonMobil responsabil de relația cu investitorii, Jeff Woodbury.

ExxonMobil și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă al blocului Neptun, operat de compania americană. Cele două companii au anunțat, în februarie 2012, că au făcut o descoperire semnificativă de hidrocarburi în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

CE a aprobat fuziunea dintre Schlumberger și Cameron, companii prezente și pe piața de servicii petroliere din România CITEȘTE ȘI CE a aprobat fuziunea dintre Schlumberger și Cameron, companii prezente și pe piața de servicii petroliere din România

În cea mai pesimistă variantă a estimării, descoperirea de pe perimetrul Neptun este echivalentă cu consumul total de gaze al României pe cel puțin 4 ani. Dacă rezultatele explorărilor vor fi pozitive și vor confirma rentabilitatea economică a zăcămintelor, producția va începe cel mai devreme în 2019.

La începutul lunii octombrie 2014, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar imediat după aceea, ExxonMobil și OMV Petrom au început forajul unei noi sonde, pentru un nou prospect în blocul Neptun. Astfel, sonda de explorare Pelican South-1 a fost forată la aproximativ 155 de kilometri de țărm, forajul a fiind finalizat în martie 2015.

Tonul optimist al declarației înaltului oficial al ExxonMobil este încurajator cu privire la perspectivele de continuare a proiectului Neptun Deep, în condițiile în care, din cauza scăderii masive a prețurilor internaționale atât la țiței, cât și la gaze, grupul-mamă austriac OMV a fost obligat să opereze, în ultimele trei luni din 2015, o nouă ajustare de depreciere a valorii zăcămintelor OMV Petrom aflate în producție, cu 400 milioane euro.

ExxonMobil și OMV Petrom au finalizat explorările după gaze în Marea Neagră, urmează evaluarea zăcămintelor

Enel aduce în fruntea operațiunilor din România un grec, șeful diviziei de regenerabile pentru Europa de Est CITEȘTE ȘI Enel aduce în fruntea operațiunilor din România un grec, șeful diviziei de regenerabile pentru Europa de Est

Exxon și OMV Petrom trebuie să adopte cel târziu în 2017 decizia finală de investiție cu privire la proiectul de exploatare de gaze naturale din Marea Neagră. Americanii au anunțat, recent, că vor reduce cu 25% cheltuielile totale de capital în 2016, la circa 23,2 miliarde dolari, după ce prăbușirea cotațiilor mondiale la țiței a dus la scăderea cu 50% a profitului net al companiei pe 2015, la 16,1 miliarde dolari. 

Potrivit datelor OMV, în ultimul trimestru al anului trecut, cotația medie a sortimentului de țiței Brent a scăzut cu peste 13% față de trimestrul anterior și cu aproape 43% față de T4 2014, la 43,76 dolari/baril, iar cea a sortimentului Ural – cu 15% față de T3 2015 și cu 44% comparativ cu ultimul trimestru din 2014, la 42,26 dolari/baril.

De asemenea, prețul mediu de tranzacționare al gazelor naturale pe platforma central-europeană CEGH s-a redus cu 13,5% față de T3 2015 și cu 25% față de ultimul trimestru din 2014, la 18 euro/MWh.

Lukoil își vinde benzinăriile din Polonia, Lituania și Letonia unui fond austriac condus de un fost CEO al OMV CITEȘTE ȘI Lukoil își vinde benzinăriile din Polonia, Lituania și Letonia unui fond austriac condus de un fost CEO al OMV

OMV Petrom a consemnat pierderi în trimestrul III al anului trecut, cifrate la 46 milioane lei, față de un câștig de 691 milioane lei în T2 2015 și de peste 1 miliard de lei în trimestrul corespunzător din 2014, iar profitul net pe primele 9 luni din 2015 a scăzut la mai puțin de jumătate comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, respectiv la 991 milioane lei, din cauza scăderii abrupte a prețurilor la țiței.

Din aceeași cauză, OMV Petrom și-a reevaluat atunci în scădere cu 786 milioane lei valoarea activelor de explorare și producție ale companiei.

Investițiile în explorare ale OMV Petrom au crescut cu 36% în primele 9 luni din 2015, la 1,087 miliarde lei. Cheltuielile propriu-zise de explorare din ianuarie-septembrie 2015 s-au majorat cu 62%, la 261 milioane lei, reflectând în special campania de foraj în zona de adâncime a Mării Negre.

Compania își va anunța rezultatele financiare pe 2015 în data de 18 februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
exxonmobil
gaze naturale marea neagra
neptun deep
blocul neptun
consum gaze naturale
pret gaze naturale
pret titei