FOTO&VIDEO Gigantul american al apărării Lockheed Martin poate produce baterii în România

FOTO&VIDEO Gigantul american al apărării Lockheed Martin poate produce baterii în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 feb 2024

Gigantul american al industriei de apărare Lockheed Martin analizează posibilitatea de a construi în România capacități de producție de baterii de stocare de energie electrică, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, aflat în vizită în SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

″Cu prilejul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, am semnat la Boston o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin, companie americană de top în domeniile aerospațial, militar și energetic. Este un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producție a bateriilor în România. Și nu orice fel de baterii, ci bateriile de ultimă generație produse de Lockheed Martin, GridStar Flow (baterie de flux redox), o soluție inovatoare de stocare a energiei la scară largă pentru aplicații utilitare, comerciale, industriale și militare″, a declarat Burduja.

FOTO&VIDEO Gigantul american al apărării Lockheed Martin poate produce baterii în România

Rusia a lansat în cursul nopții atacuri cu zeci de drone asupra Kievului și sudului Ucrainei CITEȘTE ȘI Rusia a lansat în cursul nopții atacuri cu zeci de drone asupra Kievului și sudului Ucrainei

Potrivit oficialului român, este vorba de o tehnologie rentabilă și eficientă pe termen lung, cu o durată de viață operațională de 20 de ani, care nu depinde de materii prime critice și este prietenoasă cu mediul. Burduja a mai spus că cei de la Lockheed Martin caută să stabilească parteneriate strategice pentru a dezvolta capacități de producție GridStar Flow pe piețele din întreaga lume.

″Au ales să exploreze România datorită poziției strategice, a capacității de producție, a competențelor inginerilor noștri, dar mai ales pentru că avem potențialul de a deveni lider european în domeniul securității energetice și al stocării energiei pe termen lung. Toate acestea înseamnă locuri de muncă bine plătite, prestigiu și exporturi de valoare adăugată mare pentru România. Am vazut cu ochii noștri o asemenea capacitate de stocare în baterii lângă Boston. Funcționează perfect, la standardele Lockheed Martin.

La nivel national, numărul de studenți ce vor să devină ingineri a scăzut cu aproape 15% în ultimii zece ani. Asta deși pe piața muncii este o cerere imensă CITEȘTE ȘI La nivel national, numărul de studenți ce vor să devină ingineri a scăzut cu aproape 15% în ultimii zece ani. Asta deși pe piața muncii este o cerere imensă

Putem astfel dezvolta în țara noastră o unitate de producție care va deveni un furnizor unic de flux GridStar în Uniunea Europeană și în regiune. Stocarea în baterii este tot mai importantă pentru sistemul energetic național, în contextul creșterii ponderii de producție intermitentă a energiei din surse regenerabile″, a adăugat ministrul român.

Prezentări video ale tehnologiei GridStar Flow pot fi urmărite aici și aici.

Model de instalație de stocare GridStar Flow. Sursă foto: Lockheed Martin

Model de instalație de stocare GridStar Flow. Sursă foto: Lockheed Martin

Luna trecută, Lockheed Martin și Aerostar Bacău au deschis primul centru de servicii de întreținere, reparații și revizie (MRO) certificat pentru elicopterul S-70 Black Hawk din Europa. Cele 2 companii efectuau deja activități similare pentru flota de avioane de luptă F-16 a României.

În cadrul vizitei sale în SUA din decembrie 2023, premierul Marcel Ciolacu a vizitat sediul Lockheed Martin și a discutat cu oficialii companiei, el declarând după întâlnire că a încurajat Lockheed Martin să își extindă operațiunile în România. Potrivit ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, prezent la discuții, s-a vorbit despre dezvoltarea capabilităților din industria de apărare, prin transferul de tehnologie la cele mai înalte standarde în România.

Cei de la Lockheed Martin sunt, alături de ″confrații″ americani de la Raytheon, furnizori de componente de sisteme de rachete Patriot în cadrul masivului contract de profil încheiat de România cu Statele Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
lockheed martin
baterii stocare energie
românia lockheed martin