„Gaură” la buget de 2 miliarde dolari, denunțată la nivel înalt

„Gaură” la buget de 2 miliarde dolari, denunțată la nivel înalt
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2018

Darius Vâlcov, consilier economic al premierului, extrapolează diferențialul de încasări pozitiv recent rezultat din schimbarea prețului de referință la gazele naturale de către ANRM și afirmă că statul român a pierdut 2 miliarde dolari, în detrimentul companiilor producătoare doar pentru că nu a fost actualizat prețul la reperul de piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

'Gaura'' de 2 miliarde de dolari pierduți de statul român în perioada 2015-2017, conform datelor Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), reprezintă o faptă penală, a afirmat astăzi consilierul economic al premierului, Darius Vâlcov, adăugând că a pus această informație la dispoziția publicului.

"Tot ceea ce am făcut eu a fost ca, în momentul în care am primit o astfel de informație din partea ANRM, a fost să o pun la dispoziția publicului, pentru că din punctul meu de vedere este o faptă penală și, așa cum prevede legea, în momentul în care ai luat cunoștință de o faptă penală, trebuie să o anunți”, a declarat Vâlcov la Antena 3, preluat de News.ro. „Eu acest lucru l-am făcut și cred că trebuie dezbătut dacă această gaură de 2 miliarde de dolari, care ANRM spune că s-a făcut bugetului de stat, urmează să fi anchetată sau nu sau se va trece, așa cum ne-am obișnuit, în tăcere și vom uita de acești bani pentru totdeauna.”

Senatorul liberal Daniel Zamfir solicitase Agenției de resort actualizarea încă din luna decembrie a anului trecut a prețului de referință la gaze în acord cu cotațiile din piață, conform unei atenționări a Curții de Conturi și pentru care s-a primit decizie definitivă în justiție încă din anul 2015. Ulterior, parlamentarul a afirmat că deși șeful ANRM a dat o decizie în acest sens, aceasta nu a fost publicată în Monitorul Oficial, iar acesta a fost demis imediat de premierul Mihai Tudose.

OMV Petrom condiționează luarea unei decizii de investiție privind Neptun Deep în acest an de “regimul fiscal, de liberalizarea pieței gazelor și de dezvoltarea infrastructurii” CITEȘTE ȘI OMV Petrom condiționează luarea unei decizii de investiție privind Neptun Deep în acest an de “regimul fiscal, de liberalizarea pieței gazelor și de dezvoltarea infrastructurii”

Ulterior, după venirea Cabinetului Viorica Dăncilă, noul preț de referință a intrat în vigoare, iar Vâlcov face calcul cu privire la încasările suplimentare: „"De când există o nouă conducere la ANRM, din februarie, prețul s-a actualizat și am vrut să vedem la nivelul Guvernului care au fost efectele. Și efectele sunt următoarele: în primele 6 luni - doar 5 luni s-a aplicat acest preț - veniturile au fost de 432,6 milioane, comparativ cu 315,6 milioane, adică cu 117 milioane mai mult față de 5 luni din anul precedent.”

Consilierul premierului reia: „Deci, 30 de milioane de dolari deja au venit în plus, doar pentru că s-a actualizat acest ordin în 2018 și le mulțumesc celor de la ANRM că au făcut acest lucru. Când am văzut situația, am zis să vedem în spate - ce am pierdut (...) mai ales că din martie 2015 exista o sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție care spune că acest preț trebuia reactualizat.”

El spune că a descoperit acest lucru în perioada guvernării Ponta, dar nu a avut timp să reacționeze, "fiind săltat de pe stradă într-un dosar fabricat, la doar șase zile de la aflarea informației". "Am avut șase zile să reacționez, dar n-a fost suficient. Nu eu l-am anunțat pe Victor Ponta, a fost anunțat tot în Guvern de această decizie", conchis Vâlcov.

Aruncă petarde în spațiul public, spune opoziția

Senatorul PNL Florin Cîțu susține că Darius Vâlcov, „consilierul condamnat în primă instanță la 8 ani cu executare'', aruncă tot felul de petarde în spațiul public, făcând trimitere la declarația cu privire la „gaura” de la buget.

„Declarațiile lui Darius Vâlcov - autodenunț? Consilierul, condamnat în primă instanță la 8 ani cu executare, aruncă tot felul de petarde în spațiul public. Cel care a furat din bani publici ani de zile (așa zice o instanță) vine și (auto)denunță un jaf de proporții. Prețul de referință al gazelor naturale nu a fost actualizat din 2008 de ANRM! Unde este jaful? La acest preț se aplică redevența.

Astfel, pentru că prețul de referință nu a mai fost actualizat, redevența încasată de statul român a fost mai mică. Și aici apare onestul (??) Darius Vâlcov și trage un semnal de alarmă", a susținut Cîțu într-o postare pe Facebook.

Liberalul a vorbit despre "ceea ce nu spune Darius Vâlcov": „Care ar fi fost prețul pentru consumatori, persoane fizice și juridice, dacă acest preț de referință era actualizat. Cu o lună în urmă, Vâlcov propunea plafonarea prețului la gaze. Și, mult mai important, din 2012, la guvernare este PSD, inclusiv Darius Vâlcov. Dacă era un jaf de proporții, de ce nu a făcut nimic până acum? Aceste declarații sunt un autodenunț? Sunt sigur că va explica procurorilor, dar mai ales romanilor de ce nu a făcut nimic în 6 ani de guvernare, în cadrul anchetei penale pe care o cere tot el.”

Despre ANRM, care actualizează prețul de referință, senatorul PNL amintește că "se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea primului-ministru, printr-un consilier de stat. Credeți că va veni Vâlcov cu răspunsuri pentru aceste întrebări?", a mai scris el pe rețeaua de socializare.

viewscnt
Afla mai multe despre
darius valcov
anrm
gaze naturale
florin citu
viorica dancila
curtea de conturi
mihai tudose